Поленски семафор на чекању због процедуре

Весна Поповић
Поленски семафор на чекању због процедуре

Бањалука - Поленски семафор на интернет страници града, путем којег су грађани претходних година свакодневно добијали информације о концентрацијама алергених врста полена у ваздуху, није почео да ради, јер није кренуло мјерење ових вриједности иако је бујање вегетације која изазива алергијске реакције код осјетљивијих лица у пуном јеку.

Потврдили су ово у Градској управи и додали да је завршена јавна набавка те да је за обављање овог посла изабран Пољопривредни институт Републике Српске.

- Уговор са њим још није потписан, јер чекамо да нам достави банкарску гаранцију. Надамо се да ће то учинити у наредном периоду - навели су у Градској управи.

Прецизирали су да ће из буџета града за ове намјене бити издвојено 20.000 КМ.

- Планирано је да се мониторинг концентрације полена обавља до краја вегетационог периода, односно до октобра. Подаци би свакодневно требало да буду објављивани на интернет страници града у склопу такозваног "поленског семафора". Осим дневне концентрације, грађани ће имати прилику да прате и прогнозу концентрације полена у ваздуху за текућу седмицу како би знали да ли да излазе напоље и излажу се дејству алергена - навели су у Градској управи.

Љекар у Дому здравља Верица Петровић рекла је да је повећан број пацијената који траже помоћ због проблема са поленским алергијама.

- Људи дуже бораве на отвореном па је повећан и број пацијената са тим тегобама. У наредном периоду са интензивнијим цвјетањем биљака очекује се и већи број пацијената - казала је Петровићева.

Навела је да је у прољеће најчешћи алерген полен дрвећа и то лијеске, брезе и неке врсте врба.

- Манифестације алергије могу бити различите. Најчешће се јавља црвенило, сврабеж и сузење очију те зачепљење носа са обилном секрецијом - додала је Петровићева.

Према њеним ријечима, могу се јавити кашаљ и кијање те осјећај пуноће у ушима.

- У појединим случајевима може доћи до астматичног напада, односно стезања, гушења и недостатка ваздуха. Исто тако, на кожи се може јавити и осип који јако сврби - објаснила је Петровићева.

Истакла је да се редовно требају узимати антихистаминици те да са употребом лијека треба почети неколико седмица прије појаве алергена на који је пацијент алергичан.

До закључења овог броја "Гласа Српске" нисмо успјели добити информације из Пољопривредног института РС када ће бити завршене процедуре у вези са поленским семафором. Запослени са којима смо разговарали су рекли да немају дозволу да дају информације, а директор института Војислав Тркуља није одговарао на позиве.

Савјети љекара

Љекар Верица Петровић препоручује да они који имају проблема са поленским алергијама треба да буду што мање изложени алергену.

- Када је суво вријеме концентрација полена је висока и грађани треба да бораве у затвореном простору и да не отварају прозоре. Обично је највећа концентрација полена ујутру и шетње треба да буду планиране у доба дана када је концентрација полена најмања, обично поподне, када је облачно вријеме и када нема вјетра - казала је Петровићева.

Додала је да се након дужег боравка у природи, по повратку кући, треба истуширати и опрати одјећу која је ношена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана