Полени траве и бора изазивају алергије

Александар Стојановић
Полени траве и бора изазивају алергије

БАЊАЛУКА - Иако су ниске концентрације полена већине алергенских биљака на подручју града, ипак честице бора и траве карактеристичне за прољеће праве проблеме осјетљивима и изазивају алергијске реакције. Многи реагују на липу и багрем.

У Пољопривредном институту Републике Српске гдје је постављен поленски семафор истичу да помно прате и мјере концентрације полена.

- Тренутно је активно десет биљних врста које имају алергена својства, а које смо регистровали мјерењем. Код дрвећа тиса, чемпрес, бреза, јасен, храст, буква и врба поленизација се налази при крају и она је сада у “зеленом”, односно ниског је нивоа а то значи да не представљају проблем осјетљивима - истакао је директор института Војислав Тркуља.

Појачана је концентрација полена трава, на које је алергичан велики број људи и примјетна је умјерена појава, односно шест до 20 честица поленових зрна на метар кубни ваздуха.

- То код алергичних особа изазива јаче реакције. Поред трава, веће концентрација честица полена измјерена је и код бора, који изазива сличне реакције. Примјетне су и честице корова, киселице и коприве - рекао је Тркуља.

Према његовим ријечима највећа алергена биљка је амброзија и њен полен почиње да се појављује крајем јуна.

- Најјаче концентрације у протеклих 13 година забиљежене су између 20. августа и 10. септембра. Тренутно смо у неком међупериоду, када оне прве биљне врсте већ пролазе, а оне које се очекују тек улазе у процес поленизације. Другу фазу можемо очекивати цвјетањем амброзије  и тада је, по обичају, концентрација полена већа и алергични људи тада најчешће узимају одмор и избјегавају боравак на отвореном - нагласио је Тркуља и додао да се мјерења врше све док се три дана узастопно не забиљежи присуство полена, најчешће до новембра када се јавља први мраз.

Поједини симптоми алергије слични су симптомима вируса корона, а из Дома здравља поручују да грађани могу направити разлику по високој тјелесној температури, која се у врло ријетким случајевима појављује код алергије.

- Грлобоља, отежано дисање, бол у мишићима и одсуство чула мириса и укуса се могу јавити и код алергија и код “ковида-19”, међутим висока температура која карактерише нови вирус је основна разлика - истакли су из Дома здравља.

Додају да је најбољи начин ублажавања симптома сличан као и “ковида-19”, а то је избјегавање изласка и боравка ван куће, често прање руку, мијењање постељине, те туширање и прање косе гдје се полен највише скупља.

Прогнозе

На поленском семафору сви грађани могу да виде и прогнозу присуства полена у ваздуху  за седам дана, која се креира на основу претходних искустава и тренутне ситуације са честицама алергена.

- Ова прогноза не може да ублажи или конкретно помогне алергичним грађанима, али према тим подацима грађани могу да планирају своје обавезе. На примјер, годинама биљежимо највећи број годишњих одмора код лица алергичних на амброзију у тренутку када је концентрација полена те биљке највећа - казао је  Војислав Тркуља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана