Полен амброзије мука, а цвјетање тек предстоји

Невена Бунић, Весна Поповић
Полен амброзије мука, а цвјетање тек предстоји

Бањалука - За мање од мјесец амброзија је покошена са више од 30.000 метара квадратних површине, а упркос томе у ваздуху су регистроване високе концентрације полена ове биљке. Ни прогноза не предвиђа побољшање тако да би грађани осјетљиви на овај алерген могли имати доста проблема.

У Дому здравља су рекли да у наредном периоду очекују пораст броја пацијената са алергијском реакцијом на полен амброзије.

- Та биљка интензивно цвјета у другој половини августа и септембру, тако да пораст броја пацијената са овим проблемом тек долази - навели су у Дому здравља.

Казали су да су најчешће тегобе ових пацијената кијање, суви кашаљ, цурење из носа, свраб носне слузнице, отежано дисање на нос, свраб, пецкање и сузење очију.

- Од озбиљнијих симптома могу се јавити отежано дисање и недостатак ваздуха те осип на кожи који је праћен изразитим сврабом. Када је у питању пробавни тракт, могу се јавити повраћање и пролив - казали су у Дому здравља.

У Одјељењу за комуналне послове су рекли да је кошење амброзије у граду почело прије непуних мјесец.

- Између осталих, амброзија је уклоњена у насељима Старчевица, Врбања, Дракулић, Кумсале. Кошене су и мање површине на мјестима гдје су рађени прекопи у ужем центру града, у тракама уз саобраћајнице, као и површине гдје су извођени грађевински радови у насељима Старчевица, Борик и другим - рекли су у овом одјељењу.

Напоменули су да ће се косити и даље тамо гдје буде утврђено да постоји ова алергена биљка.

- Овогодишњи план предвиђа кошење амброзије на око 70.000 метара квадратних јавних површина, за шта је у буџету издвојено 20.000 КМ - рекли су у овом одјељењу и напоменули да ће ова акција бити спровођена док траје цвјетање амброзије, до краја септембра.

У Одјељењу за инспекцијске послове су рекли да је током јула наложено кошење и покошено 69.850 метара квадратних закоровљеног пољопривредног земљишта.

- Од тог броја десет одсто је било прекривено амброзијом. За разлику од претходних година, продукција амброзије у претходном периоду је била знатно нижа због изузетно високих температура - казали су у овом одјељењу.

Напоменули су да су само опомињали власнике закоровљеног пољопривредног земљишта који су поштовали рокове за кошење, тако да није било издавања прекршајних налога.

Из Комуналне полиције поручују да су од 1. јуна обавили 47 таквих контрола које се односе на приватна дворишта.

Апел

Из Градске управе су упутили апел власницима приватних површина да уклоне амброзију са својих парцела.

- Уколико грађани примијете амброзију на јавној површини, то могу да пријаве Комуналној полицији на број 306-464, те надлежној инспекцији уколико је ријеч о присуству амброзије на пољопривредном земљишту на број 244-428. На располагању им је и број Центра за обавјештавање 121 - рекли су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана