Полагањем вијенаца почела прослава Дана града Бањалука: Слободу треба чувати јер је скупо плаћена

Јелена Танацковић
Прослава Дана града Бањалука
Foto: Д. Поздеровић | Прослава Дана града Бањалука

БАЊАЛУКА - Бањалука данас слави Дан града, односно 77. година од ослобођења од фашизма у Другом свјетском рату.

Програм обиљежавања почео је полагањем вијенаца и одавањем почасти ослободиоцима на спомен-обиљежју борцима палим у Другом свјетском рату.

На Тргу палих бораца НОР-а вијенце су положили представници СУБНОР-а, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић те представници града Бањалука – градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић и предсједник градске Скупштине Младен Илић  и многи други.

Владимир Ђуран из Извршног одбора СУБНОР-а Бањалуке нагласио је да  слободу треба чувати јер је скупо плаћена.

Жељка Цвијановић истакла је да је ово велики дан за Бањалуку.

- Честитам градоначелнику и предсједнику Скупштине града и свим становницима Бањалуке јер је ово историјски дан. Почели смо да живимо слободно и да цијенимо слободу - казала је Цвијановићева.

Додала је да Бањалука треба да настави тамо гдје је стала.

- Ово је дан када сви заједно треба да се завјетујемо да ће наша Бањалука и Република Српска да живе у миру и стабилности, да испуњавамо протоколе у складу наших становника и локалних власти - истакла је Цвијановићева.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је да у прослави Дана града, када је слобода стигла у Бањалуку, учествује више од 20 градова из земаља региона.

- Бањалука је дала огромно учешће у свим биткама нашег народа за слободу. Данас, у модерно вријеме, Бањалука његује све тековине демократије и слобода грађана и на то смо поносни - рекао је Станивуковић.

Истакао је да су за слободу погинуле хиљаде становника Бањалуке.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић честитао је 77. годишњицу ослобођења Бањалуке.

- Поносан сам на наше пријатељство које траје деценијама. Сигуран сам да су Бањалучани поносни на своју славну историју, а која нас обавезује да будемо достојни наше дјеце. Треба да разумемо да је неко дао живот да би ми поносно стајали овде - казао је Вучевић.

Дана града Бањалука је 22. април, али је због васкршњих празника, прослава одгођена за данас.

Свечана академија биће одржана вечерас у 19 часова у Банском двору.

Академији ће присуствовати српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Најзначајнија награда „Кључ Града“ са повељом Почасни грађанин биће уручена одборнику Маринку Умичевићу који је и технички директор Фабрике обуће Бема.

Златни грб града Бањалука ове године добиће угледни професор и књижевник Миљко Шиндић, Камерни хори Бањалучанке, Бањалучко студентско позориште, одбојкаш Одбојкашког инвалидског клуба Борац, Стеван Црнобрња, те постхумно лингвиста Милорад Телебак.

Добитник плакете „Сестре Гајић“ је Сервис центар Дајте нам шансу – Звјездице.

Плакете града Бањалука биће уручене Владимиру Ђукановићу, Драгану Бањцу - постхумно, Радосаву Бањанину, Владимиру Бранковићу, Душку Вејновићу, Срђану Радојковићу, Мирославу Маргетићу, Културно-умјетничком друштву Чајавец и Душку Тадићу.

Награда града Бањалука - младима припашће је Луки Јоветићу, Марку Ромићу, Николи Бојићу, Ангелини Дулић, Удружењу Глас Републике и Павлини Радовановић.

У част Дана града, поред традиционалног свечаног пријема за делегације и свечане академије, на шеталишту код Градске управе биће одржан концерт Рок симфоније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана