Четири школе и ђачки дом под истим кровом

Јана Кезић
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Предсједник Скупштине града Љубо Нинковић и директори средњих школа покренули су иницијативу за изградњу средњошколског центра на локацији Пољопривредне школе, у оквиру којег ће бити смјештене четири школе, Грађевинска, Угоститељско-трговинско-туристичка, Политехничка, Пољопривредна, као и нови ђачки дом.

Нинковић је јуче казао да је покренута иницијатива, односно да је реактивирана идеја која, како је навео, већ три године стоји на столу градоначелника Драшка Станивуковића.

- Не знам да постоји идејно рјешење, али ми је драго да је то покренуто. Прије три године млади социјалдемократи, а једно од њих је и данашњи потпредсједник Народне скупштине Српске Ања Љубојевић, покренули су ту иницијативу, упутили је ресорном министарству и одјељењу у Градској управи - рекао је Нинковић. Ову иницијативу, како каже, желе да упуте градоначелнику. Нинковић наводи да је СНСД 2020. покренуо измјену регулационог плана те су створени сви услови за изградњу средњошколског центра у комплексу Пољопривредне школе.

- Најугроженији је објекат ђачког дома, који би градили, јер у њему дјеца бораве 24 часа - рекао је Нинковић те додао да Грађевинска и Политехничка школа немају своје објекте и да би на овај начин трајно било ријешено ово питање.

- У склопу средњошколског центра биле би четири школе и ђачки дом. Циљ је да ови објекти буду физички одвојени, али да имају и заједничке садржаје, као што је сала за физичко - казао је Нинковић. Додао је да је на располагању 50 дунума земље.

Директор Угоститељско-трговинско-туристичке школе Борис Спасојевић каже да је ова школа смјештена у монтажном објекту изграђеном 1969. у којем су услови катастрофални.

- Нама у школама није битно ко ће дати иницијативу и како ће се доћи до новца, али ћемо бити захвални свима који то на прави начин ураде - рекао је Спасојевић.

Иницијативу подржава и директор Пољопривредне школе Бојан Бакал.

- У оквиру центра био би смјештен и ђачки дом, било би олакшана и практична настава. Пољопривредна школа годинама улаже у побољшање практичне наставе и спајање теоретског и практичног дијела - каже Бакал.

Из Градске управе одговарају да су прије неколико мјесеци исказали јасну намјеру да граде средњошколски центар.

- Већ је урађено идејно рјешење према којем би у оквиру овог комплекса била ријешена изградња четири школе, Грађевинске, Угоститељско-трговинско-туристичке, Политехничке и Пољопривредне школе. Осим тога планирана је и изградња ђачког дома, амфитеатра и фискултурне сале - кажу у Градској управи. Објаснили су да је идејним рјешењем предвиђено да сваки објекат буде независна јединица и да имају приступ са заједничког трга.

- Школске зграде пројектоване су по принципу затвореног блока са унутрашњим двориштем, који ће омогућити приватност и сигуран боравак дјеце унутар сваке школе засебно. Овакав концепт школских објеката омогућава већу фреквенцију употребе и искориштености простора - навели су у Градској управи.

Матура

Љубо Нинковић каже да нико нема ништа против идеје да буде помогнуто матурантима, истичући да је тражење података матураната непотребно и изразио бојазан да они могу бити злоупотријебљени.

- Предлагали смо да буде расписана јавна набавка и да објектима у којима матуранти славе буду уплаћени износи - рекао је Нинковић. Спасојевић је навео да подржава сваку иницијативу у корист ученика.

- Као одговорни људи не можемо да шаљемо податке малољетних ученика. Уважавамо градоначелникову иницијативу ако је добронамјерна. Традиционално матурске прославе се организују у хотелу “Босна”, зашто не буду уплаћена средства тамо? - каже Спасојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана