Покренута инцијатива за брендирање бањалучког ћевапа

Срна
Покренута инцијатива за брендирање бањалучког ћевапа

БАЊАЛУКА - Град Бањалука покренуо је иницијативу за брендирање бањалучког ћевапа, саопштено је из Градске управе.

С тим у вези данас је у Градској управи одржан састанак којем су, осим представника Одјељења за привреду и локални економски развој, присустовали и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Град Бањалука препознао је значај брендирања бањалучког ћевапа који, како је рекла овлаштени потписник у Одјељењу за привреду и локални економски развој Александра Симић, завређује да се нађе на листи заштићених производа са територије БиХ.

Симићева је појаснила да заштићени производ са ознаком географског поријекла и традиционалних специјалитета хране доноси бројне предности, како за његове произвођаче и географско подручје са којег потиче, тако и за дјелатности које се вежу за њега са посебним освртом на туризам и туристичку понуду града.

Према њеним ријечима, на састанку су дефинисане активности и процедуре које би требало да буду спроведене да би се дошло до жељеног циља.

Симићева је навела да је, између осталог, договорено да у наредном периоду представници удружења "Хорека", Привредне коморе и Одјељења за привреду и локални економски развој контактирају месаре, роштиљнице и угоститеље с циљем њиховог анимирања и укључивања у овај процес.

"На листи заштићених производа са територије БиХ своје мјесто су већ нашли невесињски кромпир, дрварски мућени пекмез од дрењина, височка печеница, ливањски изворни сир и ливањски сир и сигурна сам да бањалучки ћевап заслужује да се такође нађе на овој листи", закључила је Симићева.

Састанку су присуствовали и представници Технолошког факултета Бањалука, Агенције за безбједност хране БиХ, Ветеринарског института Републике Српске "Др Васо Бутозан", Пољопривредног института Републике Српске, Привредне коморе Српске, као и Удружења "Хорека" Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана