Покемонија тресе Бањалуку

Игор Пилиповић
Покемонија тресе Бањалуку

Бањалука - Виртуелна игра "Pokemon Go ", која је у кратком року освојила свијет, није заобишла ни Бањалуку. Окупљање играча заказано је за сриједу у парку "Младен Стојановић", а долазак је путем друштвених мрежа најавило више од 1.500 скупљача "покемона".

- Користећи се GPS навигацијом на андроид телефонским и таблет уређајима, "Pokemon Go" ствара мапу у игрици која се темељи на локацији на којој се играч налази, у овом случају у Бањалуци. Они који лове "покемоне" морају да ходају по граду како би пронашли та бића. Она се углавном крију у културно-историјским и другим знаменитостима града, па је то на својеврстан начин и његова промоција - рекао је један од иницијатора окупљања у парку који се представио само као Саша.

Према његовим ријечима, када играчи стигну на одређену локацију, својим "паметним" телефоном или таблетом могу претражити подручје како би пронашли и покушали да улове  "покемона".

- Када му се приближе, он се појави на радару унутар игрице. 

Циљ игрице је да се скупи свих 250 "покемона", али то није баш једноставно. Примарни циљ сваког ловца на "покемоне" јесте да их скупи све, након чега слиједи тренирање и борба с другим ловцима - казао јед наш саговорник.

Додао је да се виртуелне борбе одвијају у вјежбаоницама, а ако играч жели да се бори са другим ловцима, тада мора отићи у вјежбаонице других тимова. Постоје три тима која се дијеле према бојама: црвени, жути и плави.

План организатора је да скуп у парку "Младен Стојановић" не буде само забава већ и промоција града.

- Сигурно је да "покемона" има на мјестима која су својеврсни заштитни знак града, као што су Кастел, "Боска", Бањ брдо и друге знаменитости. Размишљамо да ово окупљање буде хуманитарног карактера како бисмо помогли дјеци којој је помоћ потребна - рекао је Саша.

Један од играча ове свјетски популарне игрице Филип Пејаковић са Старчевице рекао је да му је игрица занимљива и другачија од досадашњих.

- Разликује се по томе што нисмо везани за једно мјесто већ је потребно да се крећемо градом. Сви моји другари су укључени. Као заљубљеници у игре на рачунарима, друштвеним мрежама, "паметним" телефонима и таблет уређајима одмах смо се укључили - рекао је Пејаковић.

Интересантно је да су Јапанци, који су осмислили виртуелну игру, "покемоне" разбацали насумице по цијелом свијету.

Профит

"Pokemon Go " видео-игра доноси и новац јапанској компанији "Нинтенду" у огромним количинама и то 7,5 милијарди долара. Компанија није забиљежила овакав успјех још од давне 1983. године. Сви они који играју игру и сакупљају покемоне по граду учинили су да акције компаније "скоче" невјероватно високо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана