Покемоне ловили по Бањалуци, а само ријетки и уловили

В. Поповић, М. Келечевић
Покемоне ловили по Бањалуци, а само ријетки и уловили

Бањалука - Планетарно популарна игра "Pokemon Go " окупила је око 50 највјернијих фанова у парку "Младен Стојановић" у групном лову на ова мистична бића, иако је на "Фејсбук" страници, која је организовала догађај, свој долазак потврдило око 1.500 играча.

Лов и за оне присутне није био нарочито успјешан, јер су се покемони, по свему судећи, скривали на другим мјестима. Као објашњење за мали број присутних, али и за слаб улов, играчи виде у локацији. Кажу да се покемони појављују тамо гдје је добар проток интернета и велики број "гугл" налога те да би можда боље било да је лов организован на Тргу Крајине или у парку "Петар Кочић".

Групице од по три или више чланова, углавном дјечака и тинејџера, које су се у сриједу увече константно кретале с једног краја парка на други, у покушају да ухвате покемоне, истицали су се међу шетачима, рекреативцима. Иако ријетки, могли су се видјети и старији играчи, родитељи који су шетали са породицом и једно око држали на дјеци, која су се возила на бициклима или у аутићима, а друго на телефону.

Џулија Трикић (14) се похвалила да је на путу до парка ухватила једног покемона, али да у парку није ниједног.

- Стално играм игру кад ходам по граду или када ме бака пошаље у продавницу. Не престајем док не потрошим батерију на телефону - навела је Џулија.

Објаснила је да јој се игра свиђа зато што не мора да сједи у кући уз компјутер.

- Прије сам много времена проводила испред компјутера, а сада пуно шетам по граду - казала је Џулија и додала да је њен вјерни пратилац у лову млађи брат Лука.

Лука је рекао да игра има и мане те да је најгоре када покемон побјегне.

- Што је већи ниво то је теже ухватити покемона и десило ми се да побјегне, а то није нимало лијепо - рекао је Лука и додао да је у свом досадашњем лову нашао покемоне код цркве, али и у продавници.

Немања Петровић (18), који је са пет другара дошао у лов на покемоне, сматра да је поента ове игре дружење.

- Подстиче нас да изађемо ван, да упознајемо нове људе, јер је ово и игра која се игра у тимовима, а у групи не морају бити људи које познајеш од раније - казао је Петровић.

Додао је да игру игра седам дана и да је за то вријеме сакупио око 120 покемона.

- Открио сам је на интернету и одмах сам се заљубио у њу. Прије сам гледао те цртане и од дјетињства сањам о скупљању покемона - казао је Петровић.

Користећи се GPS навигацијом на андроид телефонским и таблет уређајима, "Pokemon Go" ствара мапу у игри која се темељи на локацији на којој се играч налази, у овом случају у Бањалуци. Они који лове покемоне морају да ходају по граду да би их пронашли. Они се углавном крију у културно-историјским и другим знаменитостима града.

Радознали и новинари

Окупљање играча привукло је медијску пажњу, па је парк врвио од великог броја новинарских екипа. Осим новинара, који су били "у лову на играче", било је и оних који су из чисте радозналости дошли у парк да виде како изгледа тај лов.

- Нисам хватала покемоне, али радо бих пробала. Изгледају ми симпатично, посебно за младе - рекла је Бањалучанка средњег доба Иванка Радић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана