Поједини приватни вртићи подигли цијене услуга за 30 до 50 КМ: Поскупљење “појело” субвенције

Јелена Танацковић
Поједини приватни вртићи подигли цијене услуга за 30 до 50 КМ: Поскупљење “појело” субвенције

БАЊАЛУКА - Поједини приватни вртићи у Бањалуци подигли су цијене услуга за 10 одсто, односно за износ од 30 до 50 КМ и прије него што су кренуле прве исплате субвенција, што је, како кажу незадовољни родитељи, практично нулирало новчану помоћ коју ће добити од града.

Градска управа је за суфинансирање приватних предшколских установа издвојила 1,2 милиона КМ, при чему је најављено да ће појединачна субвенција по дјетету износити 60 КМ.

Бањалучанин Душан Б, чије двоје дјеце иде у приватни вртић, казао је за “Глас Српске” да субвенције града са најновијим поскупљењем скоро да немају ефекат.

- Субвенционисање још није заживјело, најављено је да ће прве исплате бити у наредних 15 дана. Вртић смо плаћали 250 КМ по дјетету, а по новом цјеновнику кошта 280 КМ. Имам двоје дјеце, што значи да за вртић дајем више од пола плате, јер су поскупљења нулирала најављене субвенције - рекао је Душан.

Власници приватних вртића најновије поскупљење правдају инфлацијом и већим трошковима. Власник предшколске установе “Данило” Танасије Софронијевић каже за “Глас Српске” да је поскупљење било неминовно усљед глобалне кризе.

- Цијену смо подигли за 30 КМ, али то је нормално у овим условима када је све поскупјело. Практично, поскупљење је отишло на повећање плата радницима и покривање трошкова хране - појаснио је Софронијевић.

Навео је да су субвенције постале социјална помоћ за родитеље.

- То нису субвенције, него социјална помоћ, јер је износ од 60 КМ смијешно мали. То је само промоција у политичке сврхе. Већина родитеља неће моћи ни да их добије због критеријума које је град поставио, тако да не очекујем неку значајну помоћ у том домену - казао је Софронијевић.

Власница предшколске установе “Кутак код баке” Јелена Бојанић рекла је да се вријеме субвенција и поскупљења вртића подударило.

- Све су цијене порасле, храна и закуп просторија нарочито, па су власници приватних вртића у складу са тим подигли цијене. Морали су да повећају и плате запослених. Не вјерујем да је неко злоупотријебио субвенције града, него да је инфлација “прогутала” тај новац - каже Бојанићева. 

Нагласила је да су цијене услуга у њеном вртићу за сада на истом нивоу.

- У скорије вријеме није дошло до поскупљења, али ни то није искључено, с обзиром на свакодневни раст цијена - казала је Бојанићева.

Више од 900 захтјева

У Одјељењу за друштвене дјелатности казали су да се запримљени захтјеви одмах обрађују, а до сада их има више од 900.

- Уплате родитељима ићи ће почетком мјесеца за претходни мјесец. Када се одобри захтјев за суфинансирање, то ће важити све док не дође до неке промјене, односно до престанка боравка дјетета у приватној предшколској установи, о чему ће Градску управу обавијестити предшколска установа - наводе из одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана