Поједини паркинзи Бањалуци прелазе у нулту зону паркирања

Срна
Поједини паркинзи Бањалуци прелазе у нулту зону паркирања

Бањалука - Вршилац дужности начелника Одјељења за саобраћај и путеве у Управи града Бањалуке Славиша Сандић најавио је да ће ове године бити уведене нове мјере и активности на подизању нивоа услуге паркирања, те ће поједина паркиралишта бити пребачена у нову, нулту зону паркирања.

"Ријеч је о постојећим уличним паркиралиштима у улицама Гајева, Ивана Фрање Јукића, дијелу Српске, паркингу жКрашж и још неким паркиралиштима која су организована у оквиру саобраћајница", навео је Сандић.


Он је појаснио да ће у нултој зони паркирање возила бити временски ограничено на максимално два часа, с циљем да се убрза измјена на паркиралиштима и омогући већем броју корисника паркирање у овим зонама у центру града.

Осим измјена у тарифном систему, Сандић је најавио и модернизацију, односно увођење система за информисање корисника.

"У првој, пробној фази, на одређеним локацијама у централној градској зони биће постављен систем који корисницима даје информацију о заузетости паркиралишта, односно броју слободних и заузетих паркинг-мјеста, те ће се на тај начин утицати на смањење беспотребног кружење возила у потрази за слободним паркинг-мјестом и додатно оптерећење саобраћајница", рекао је Сандић.

Према његовим ријечима, основна улога система наплате паркирања је контролисано кориштење простора у ужем центру града, као и спровођење регулативних мјера у стамбеним зонама у којима је присутан проблем паркирања запосленог становништва.

Сандић је напоменуо да је становницима који живе у зони у којој је уведена наплата паркирања омогућено да купе повлаштене годишње карте за 50 КМ годишње, што је око четири КМ на мјесечном нивоу.

Према подацима из бањалучке Управе града, прошле године издата је 2.241 претплатна карта за станаре.

У Бањалуци је уређен и под наплатом 61 паркинг и двије јавне гараже са укупним капацитетом од 4.700 паркинг-мјеста.

У прошлој години на градским паркинзима забиљежено је 2.937.278 паркирања, што представља повећање од 10 одсто у односу на 2015. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана