Поједини одборници у скупштини Бањалуке више говоре дјелима него дискусијама

Весна Поповић
Поједини одборници у скупштини Бањалуке више говоре дјелима него дискусијама

Бањалука - Поједини одборници у градској Скупштини нерадо се јављају за учешће у дискусијама и расправама током сједница. Није мали број оних који су се у претходне три године рада садашњег сазива градског парламента једном или ниједном јавили за ријеч.

Тврде да дјелима желе више да помогну народу него дискусијама. Такав став заступа одборник највећег клуба у градском парламенту СНСД-а Ненад Грбић.

- Знате како кажу, некада је неизговорена ријеч златна. Радије ћу на терену помоћи онима којима је то потребно ако је то у мојој моћи него да причам у скупштинској сали - објаснио је Грбић.

Његов страначки колега који се такође није могао чути на засједањима Дарко Сабљић рекао је да има оних који пуно причају, а премало раде.

- Превише је политикантства у скупштинским дискусијама. Радије користим своје вријеме да ријешим проблеме грађана, поготово као представник МЗ Кочићев вијенац. У посљедње три године тај дио града је добио амбуланту, мини-котловницу, реконструисану улицу Скендера Куленовића и расвјету у комплетном насељу - казао је Сабљић.

Члан Клуба независних одборника Ранко Барош објаснио је да има разлог што се не јавља за ријеч.

- Скупштина града је велика неистинита сцена. Већина одборника се јавља ради свог имиџа и зато што се боре за своје личне интересе. Иза сцене сам се изборио за рјешавање многих проблема и радије покушавам у пракси да помогнем, а не да причам на сједницама - казао је Барош.

Предсједник Скупштине града Будимир Балабан рекао је да без одборничких расправа Скупштина не би имала смисла.

- Наравно да расправа није увијек конструктивна, али без обзира на то, не може се рећи да је у Скупштини преовладавала "празна прича". Било је конструктивних приједлога који су довели до закључака који су рјешавали проблеме грађана, давали обавезе одборницима, градоначелнику и Градској управи - навео је Балабан.

Сматра да нечија прича или нејављање за ријеч не представљају мјерило доприноса појединих одборника, односно колико и на који начин они задовољавају потребе грађана те штите и бране јавни интерес.

- Врло је важно видјети како се одборници понашају између засједања, колико су активни када су, на примјер, у питању јавне расправе о буџету које би требало да покажу које потребе грађана ће бити узете у обзир. Ту је важно примијетити активност одборника - казао је Балабан.

Нема статистике

Будимир Балабан је рекао да не постоји прецизна евиденција о томе колико су се пута поједини одборници јављали за ријеч на сједницама градског парламента.

- Техника коју користимо у Скупштини града је застарјела и нема базу података која би то показала. Морали бисмо на основу тонских и видео-записа ручно пребројавати јављања на сваком засједању посебно - казао је Балабан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана