Појединачна карта скупља за 0,30 КМ?

Милош Васиљевић
Појединачна карта скупља за 0,30 КМ?

БАЊАЛУКА - Драстично поскупљење горива одразиће се на цијене карата у јавном градском превозу, а превозници кажу да су тражили да појединачна карта поскупи за 0,30 КМ, а мјесечна карта у просјеку за 20 одсто.

Директор “Аутопревоза” Дејан Мијић казао је за “Глас Српске” да су на овакву одлуку приморани због најновијег скока цијена.

- Поскупљење карата је неминовност. Формирамо цијене на основу цијене горива и других показатеља. Тражили смо да цијена појединачне карте буде виша, највјероватније за 0,30 КМ, док ће мјесечна поскупјети за 20 одсто - рекао је Мијић.

Додао је да су се сада стекли услови за поскупљење услуга у јавном превозу.

- Сви превозници, који обављају градски и приградски превоз, упутили су 1. марта захтјев Градској управи да се изврши корекција цијена. Достављен је нови цјеновник који је увећан у том проценту. Град је сада дужан да тај наш захтјев прослиједи Скупштини града, која би требало да га одобри и да се приступи повећању цијена - појаснио је Мијић.

Он додаје да су превозници у веома тешкој ситуацији.

- Пријети опасност опстанку предузећа. Приходи које остварујемо нису довољни да покрију ни најосновније трошкове, као што је гориво, а да не говорим о платама и осталом. Уколико градска Скупштина одбије приједлог о поскупљењу, тада је град дужан да по Закону о комуналним дјелатностима надомјести превозницима ту разлику у цијени на други начин - напоменуо је Мијић.

Додао је да ће, без обзира на могуће поскупљење карата, градски и приградски превоз и даље бити најповољнији.

Из Градске управе су медијима рекли да анализирају захтјев и разговарају са превозницима са подручја града у вези са ситуацијом која је настала наглим поскупљењем горива и нафтних деривата.

- Они су нас информисали да је стање алармантно када причамо о функционисању јавног превоза, а тиче се поскупљења горива и нафтних деривата, што се одражава на функционисање јавног превоза. Оно што су нас такође обавијестили јесте да ће упутити званичан захтјев кабинету градоначелника и кабинету предсједника Скупштине града како би ова питања, која су од општег јавног интереса, била разматрана по хитној процедури - казали су у Градској управи.

Навели су да је Градска управа формирала тим који разматра приједлоге те да остају привржени идеји уштеда.

- Покушаћемо да ова поскупљења не осјете грађани - рекли су из Градске управе.

Помоћ владе

Дејан Мијић наглашава да у континуитету имају подршку Владе Републике Српске, без чије подршке би тешко фирме из ове области преживјеле током епидемије.

 - Влади Српске смо захвални на досадашњој помоћи. Да није било те помоћи, велики број превозничких фирми би био угашен. Удружење послодаваца саобраћаја и веза Републике Српске упутило је Влади још један захтјев и надамо се да ће нам опет изаћи у сусрет - рекао је Мијић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана