Појачане контроле лако кварљивих намирница

Срна
Појачане контроле лако кварљивих намирница

БАЊАЛУКА - Институт за јавно здравство Републике Српске и Ветеринарски институт "Др Васо Бутозан" потврдили су да су исправни за употребу сви узорци сладоледа које су градски инспектори у Бањалуци узели од девет привредних субјеката који се баве продајом ове љетње посластице.

Из градског Одјељења за инспекцијске послове саопштено је да је ријеч о редовним контролама с обзиром на то да је повећана потрошња сладоледа у љетњим мјесецима. 

"Као и сваке године у овом периоду, узети су узорци због провјере здравствене исправности, и то код привредних субјеката који припремају и продају сладолед ван својих пословних просторија", навели су у Одјељењу за инспекцијске послове. 

Уз контролу сладоледа, градски инспектори редовно обављају и контроле субјеката који се баве припремом и продајом хране. 

"С обзиром на то да се налазимо у љетњем периоду, приоритет је контрола лако кварљивих намирница - меса и месних прерађевина, млијека и млијечних производа, те посластица", истакли су у Одјељењу. 

У редовним контролама, инспектори контролишу санитарно-хигијенске услове просторија, уређаја и опреме у којима се припрема, чува и прометује храна. 

Из ресорног градског одјељења навели су да се контролише и спровођење превентивних мјера за спречавање настанка и ширења заразних болести, као и спровођење чишћења и хемијске дезинфекције по плану одржавања хигијене. 

"У складу са епидемиолошким препорукама, на терену се посебно контролише да ли сви радници који раде на припреми и продаји хране носе прописану заштитну опрему", напоменули су у Одјељењу за инспекцијске послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана