Похвале експерата за предузеће “Еко топлане”

М. Л.
Похвале експерата за предузеће “Еко топлане”

Порторож - Пројекат “Прелазак на одрживи извор енергије: Од фосилног горива до обновљивог извора енергије - примјер града Бањалуке” бањалучког предузећа “Еко топлане”, који је представљен на међународној конференцији у Порторожу, оцијењен је као један од најзначајнијих у тој области који су реализовани широм Европе.

На конференцији под називом “Одрживо и чисто снабдијевање енергијом за гријање и хлађење”, која је одржана од 31. марта до 2. априла, пројекат из Бањалуке добио је одличне оцјене бројних експерата.

- Пратећи регулативе којима се прописује прелазак на обновљиве изворе енергије, Бањалука је уцртана на мапу “зелених градова”, а учесницима ове конференције представљен је пут од препознавања проблема, коришћења мазута и неодрживог система гријања до његовог рјешења, преласка на биомасу, као и предстојећи кораци - реконструкција, модернизација и аутоматизација топлификационог система Бањалуке - навели су у предузећу “Еко топлане”.

Организатор конференције, на којој је више од 40 учесника представило пројекте из области одрживе и чисте енергије, била је Словеначка енергетска асоцијација (СЗЕ). Ово удружење препознало је значај окупљања учесника из цијелог енергетског сектора за одрживо и чисто снабдијевање енергијом. Активности СЗЕ и конференцијски програм обухватају све аспекте снабдијевања енергијом, од производње преко дистрибуције до крајње употребе, са основним и примијењеним знањем који их покривају. Једини начин да се пронађу технички и економски оптимизована рјешења за снабдијевање енергијом јесте директно рјешавање проблема сложених енергетских система.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана