Погребне услуге у Бањалуци поскупљују због раста минималца и инфлације

ГС
Погребне услуге у Бањалуци поскупљују због раста минималца и инфлације

БАЊАЛУКА - Због повећања минималне плате у Српској, али и инфлације, раста цијена горива, роба и других услуга, "Градско гробље" Бањалука затражило је од Скупштине града Бањалука сагласност за повећање накнада за одржавање гробља и повећање цијена погребних услуга.

Како су навели у допису Скупштини града Бањалука, одлука о повећању минималне плате директно се односи на 47 радника у овом предузећу, односно на око 65 одсто запослених.

"Према процјенама и уз претпоставку минималног повећања плата за остале запослене који тренутно остварују примања на нивоу близу дефинисане минималне цијене рада, директни трошкови пословања, доприноси, регрес, топли оброк и слично, повећавају се за отприлике 300.000 КМ на годишњем нивоу", навели су они.

Подсјетили су да се постојећи износ цијена као што су мјесечне накнаде за одржавање гробља од 2 КМ мјесечно или 24 КМ годишње, односно гробних мјеста на локацији Врбања 1.400 КМ и локацији Побрђе 994,50 КМ, није мијењао од 2009. године и да је исти недовољан да би се могли покривати основни трошкови одржавања и обављања погребних услуга.

"Уз постојећу стопу инфлације, раст цијена горива и енергената, повећање цијена свих роба и услуга од стране добављача, информишемо Вас да је повећање накнаде за одржавање и повећање цијена погребних услуга неопходно како 'Градско гробље' Бањалука не би дошло у незавидан финансијски положај и како би се одржао адекватан ниво пружања ових услуга грађанима", истакли су они у свом допису, преносе Независне.

Наиме, ове седмице у Привредној комори Републике Српске одржан је и састанак представника комуналних предузећа широм Српске, а како би се размотрили даљи кораци у превазилажењу проблема које ће изазвати повећање минималне плате.

Како је тада истакао Предраг Дудуковић, директор бањалучког "Водовода", неки од начина превазилажења проблема јесу помоћ Владе Српске у смислу мањег плаћања доприноса, субвенције локалних заједница, повећање цијена услуга или у крајњој мјери отпуштање радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана