Погледајте како изгледа показна вјежба са сценариом разорног земљотреса (ФОТО+ВИДЕО)

Јасмина Салопек
Показна вјежба
Foto: Дражан Поздеровић | Показна вјежба

БАЊАЛУКА- Поводом обиљежавања годишњице разорног земљотреса на спортском игралишту у дворишту Гимназије одржава се Показна вјежба са сценариом разорног земљотреса.

Вјежба је почела симболично у девет часова и 11 минута, у исто вријеме када је прије 54 године земљотрес задесио Бањалуку и однио 15 живота.

Директорица Гимназије Вита Малешевић истакла је да је баш ова школа највише настрадала у земљотресу, због чега се сваке године показна вјежба одржава у њиховом дворишту.

- Ради се о озбиљним вјежбама. Биће показано како евакуисати 1.000 ученика и оне који остану заробљени у објекту - рекла је Малешевићева.

Шеф Одсјека за цивилну заштиту Драган Бабић додао је да ће вјежбе имати шест тачака, а циљ вјежбе је правилан пут и начин како поступити када дође до ванредне ситуације.

– Битно је радити на превентиви и обучити грађане како реаговати када тло почне да подрхтава. Радићемо на бољем опремању школа - истакао је Бабић.

Показној вјежби присуствују представници МУП-а Српске, Цивилне заштите, Горска служба спашавања и многи други.

Разорни земљотрес који је погодио Бању Луку однио је 15 људских живота.

Град на Врбасу тресло је 6,6 степени по Рихтеру. Земљотрес је иза себе оставио пустош, живот је изгубило 15 људи, док је 1.117 било лакше или теже повријеђено.

Бањалуку су 26. и 27. октобра 1969. године погодила четири јака земљотреса, а главни удар се десио 27. октобра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана