Погледајте гдје су Бањалучани пронашли спас од врућина

Г.С.
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Спарина и високе температуре ваздуха „растјерали“ су грађане са бањалучких улица, који су спас од ужареног асфалта тражили у хладу на обалама Врбаса, док су млађи "заспосјели" водени парк „Аквану“.

Они који су због обавеза били приморани да изађу на вреле улице, освјежење су потражили на градским чесмама и фонтанама.   

Препоруке грађанима за вријеме трајања таласа врућине

Из Института за јавно здравство Републике Српске раније су издали препоруке за грађане да се придржавају мјера личне заштите за вријеме љетних мјесеци, а посебно у вријеме веома високе температуре када треба тежити лакшим, нискокалоричним намирницама, првенствено воћу и поврћу. Специјалиста хигијене и здравствене екологије у Институту за јавно здравство Републике Српске Весна Рудић Грујић, рекла је да се исхраном спречава претјерано знојење и омогућава надокнада свих губитака тјелесне течности и електролита, уз оптималан енергетски унос.

- Самим тим обезбијеђено је правилно функционисање организма, успостављање правилног метаболизма и умањени су штетни стресни утицаји љетње високе температуре - наводи Грујићева.

Супспецијалиста исхране у Институту за јавно здравство Републике Српске Љиљана Станивук истиче да је управо правилна исхрана један од начина како смањити штетне посљедице високих љетних температура на наше здравље и расположење. Она каже да проблем представља то што већина особа тешко пристаје да мијења своје навике исхране, иако се на тај начин може пуно постићи и помоћи свом тијелу у врло стресним условима као што су висока температура ваздуха у љетним данима.

Из Института за јавно здравство препоручују ношење лагане одјећа од природних влакана, свијетле боје.

- За вријеме трајања повишене спољне температуре не би требало напуштати добро климатизован затворени простор без пријеке потребе. Уколико је то неизбјежно, обезбиједити редовну рехидрацију у току боравка на топлом - наводе из Института. Истичу да је неопходно смањити интензитет физичке активности или скраћење времена изложености дејству повишене амбијенталне температуре.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана