Подземни контејнери за чистија насеља

Јана Кезић
Подземни контејнери за чистија насеља

БАЊАЛУКА - Сви надземни контејнери у ужем градском подручју биће замијењени подземним, чија ће изградња бити обавезна и тамо гдје буду ницали нови стамбени и пословни комплекси.

Рекао је то Бориша Мандић из Одјељења за комуналне послове у Градској управи, истакавши да је питање одлагања отпада комплексно и да захтијева предузимање адекватних мјера.

С обзиром на то, каже Мандић, град интензивно трага за рјешењем с циљем смањивања количине и прописног одлагања отпада.

- Предност подземних контејнера је њихова велика запремина и у ужем урбаном подручју ускоро ћемо замијенити све надземне контејнере - рекао је Мандић.

Предвиђена је, како каже, изградња зелених острва, гдје ће грађани моћи посебно одлагати рециклабилни отпад, као што је картон, стакло и пластика, а све с циљем смањења отпада који завршава на депонији.

- До краја године очекује се уређење центра, а затим прелазимо на друга градска насеља - рекао је Мандић. Посебна новина је план одвоза кабастог отпада, али и друге врсте отпада као што су батерије.

- Биће предложене локације за контејнере и план одвоза у свим насељима и мјесним заједницама, када ће грађани у тачно одређено вријеме и мјесто сваки мјесец моћи довести и одложити отпад у припремљене контејнере. Иако је ЕУ директивама прописано да трошкове одвоза отпада сноси произвођач отпада, то јест појединачно грађани, у почетку се ова услуга неће наплаћивати, јер је циљ подизање свијести и едукација грађана - појаснио је Мандић. Додао је да ће за оне грађане који не могу или не желе чекати мјесечни одвоз отпада бити омогућен одвоз по позиву у договору са комуналним предузећем и та услуга ће бити наплаћивана.

Директор “Чистоће” Александар Бајић за “Глас Српске” каже да су предности подземних контејнера многобројне те да ускоро треба да буду постављени код Соколског дома, у Борику и другим локацијама.

- Град се доста проширио и инфраструктура не дозвољава постављање додатних надземних контејнера, јер нема простора, а подземни су по стандардима и намјени доста функционалнији. Не заузимају велики површине, запремине су пет кубика и могу да приме доста веће количине смећа него надземни који су запремине три кубика максимално - каже Бајић.

Осим тога, истиче он, нема разношења смећа и неугодних мириса, али и естетски боље изгледају. Додао је да је град олакшао инвеститорима тако што их ослобађа ренте уколико поставе подземни контејнер.

- Тим се стимулишу инвеститори да у Бањалуци поставе што већи број подземних контејнера и доста их се због те олакшице пријавило. Они не могу бити постављени у свим дијеловима града, али ћемо се потрудити да ту акцију наставимо - казао је Бајић.

Бањалучанка Драгана Орловић која живи у насељу Паприковац/Мјесец, каже да грађани у Романијској улици не могу да прођу од смећа и да би подземни контејнери били одлично рјешење.

- То је одлична идеја, јер би ријешили проблеме у многим насељима, који муку муче са одлагањем смећа. Надам се да ће то ускоро бити реализовано, посебно у нашој улици, која је мјесецима затрпана у смећу - казала је Орловићева.

Циљ

Нови надземни и подземни контејнери постављени су у јуну преко пута парка “Младен Стојановић” и у улицама Николе Пашића и Српској.

Тада су из Градске управе најавили да је циљ да у наредних неколико мјесеци буде постављено 30 подземних и 50 нових надземних контејнера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана