Подршка града 1,2 милиона КМ за рађање дјеце

Срна
Подршка града 1,2 милиона КМ за рађање дјеце

БАНЈАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић обећао је данас да ће град издвојити 1,2 милиона КМ за 2.000 породица за рођење дјеце, што ће бити значајна подршка за побољшање демографске ситуације.

На скупу “Породична шетња” он је најавио да ће град свим породиљама у овој години за прво и за друго дијете дати 250 КМ за дан рођења и када наврши прву годину још толико, односно укупно 500 КМ.

Станивуковић је рекао да је за рођење трећег ђетета и за његов рођендан тај износ 350 КМ, односно укупно 700 КМ, док ће за четворо, пето или шесто дијете мајке добити 1.000 КМ за дан рођења и исто толико за први рођендан.

Он је рекао да су то значајне ствари и да ће овим демографским подршкама бити обухваћено око 2.000 породица.

“Свако дијете које је рођено од 1. јануара ове године, од 21. октобра крећу пријаве, а мајке које се породе послије овог датума имају рок за пријаву од 60 дана”, рекао је Станивуковић.

Станивуковић је у обраћању у Дому омладине рекао да је демографска политика суштина свих политика и да без људи, ђеце и породица нема ничега.

Чланови бањалучког Удружења породица са четворо и више дјеце “Четири плус” данас су поводом Неђеље дјетета, заједно са градом Бањалука, организовали прву “породичну шетњу” која је упркос киши окупила велики број родитеља и дјеце.

“Породична шетња” почела је симболично у 11.55 часова, а кретала се од Народног позоришта Републике Српске, Господском улицом до Дома омладине, гђе је одржан забавни програм.

Предсједник Удружења Јован Радовановић рекао је Срни да је главна мисија овог догађаја да се покаже сва љепота и снага породице, као и да се подигне свијест грађана о значају дјеце и њиховог мјеста у заједници.

“Породица је нешто чиме треба да се поносимо”, навео је Радовановић.

Он је нагласио да се Српска суочава са проблемом пада наталитета и чињеницом да млади све више напуштају земљу и одлазе у иностранство.

“Породица је нешто чиме треба да се поносимо. Само уједињени можемо да ојачамо институцију породице, да подстакнемо пођелу одговорности између родитеља и друштва и да пружимо једни другима подршку у остваривању онога што је најбоље за нашу дјецу”, истакао је Радовановић.

Малишане, али и њихове родитеље су у Дому омладине забављали “Фазонко”, Дјечији хор “Врапчићи”, Културно-умјетничко друштво “Пелагић”, а могли су се дружити и са бројним маскотама из цртаних филмова.

У бањалучком Удружењу породица са четворо и више дјеце “Четири плус” има 800 регистрованих породица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана