Подијељена мишљења о Ћириличном парку: Ниче стаза, дрвеће остаје

Катарина Шапоња
Подијељена мишљења о Ћириличном парку: Ниче стаза, дрвеће остаје

БАЊАЛУКА - Незадовољни грађани окупили су се јуче на такозваном Купусишту, гдје ниче Ћирилични парк, истичући да је ријеч о бетонизацији зелене површине, док градске власти тврде ће зеленило остати и да ниједно стабло неће бити уклоњено или оштећено.

Градоначелник Драшко Станивуковић, који је јуче је обишао радове, рекао је да ће бити изграђена бетонска стаза, да ће дрвеће остати и да ће бити постављене инсталације у облику ћириличних слова, тврдећи да ће будући Ћирилични парк бити једна од најљепших зелених оаза у центру.

Он је истакао да се сви радови спроводе у складу са прописима.

- Ово је парк и музеј на отвореном. Све ће остати исто уз једну стазу ширине 1,6 метара, остаје свако дрво и садимо додатна, остају клупе и додајемо нове - казао је Станивуковић.

Према његовим ријечима, уз то ће се у парку налазити 30 ћириличних скулптура од природних материјала уклопљених у амбијент, које су радили бањалучки умјетници и свако слово могло је да буде купљено од стране задужбинара.

- Слова ће бити као реквизити, односно свако слово ће бити занимљиво за дјечију игру, те ко год дође у Бањалуку моћи ће видјети наша прелијепа ћирилична слова, којима чувамо наше писмо - навео је градоначелник.

С друге стране незадовољни грађани тврде да се ради о нелегалној градњи и поручују да не желе бетонизацију ове зелене градске површине.

- Тражимо да се парк врати у првобитно стање. Сматрамо да се води нелегална градња. Регулациони план је од данас на јавном увиду, а они већ копају - рекао је Дарио Адамов, члан Одбора за заштиту Купусишта.

Санда Вукојевић из Одбора за заштиту парка Купусиште каже да ова локација не може да поднесе 30 инсталација висине два метра те да је то највећа замјерка грађана окупљених у ову грађанску иницијативу. Напомиње и да је начин на који су радови започети врло дискутабилан.

Бетонизација

Градоначелник је оцијенио да су приче о бетонизацији смијешне, с обзиром на то колико се гради паркова у Бањалуци у протекле четири године.

- Од 2010. године имали смо два кључна захтјева мјештана који живе овдје у самом центру града, од којих је један градња вртића и други да површина на овој локацији, тзв. Купусиште, буде уређена - рекао је Станивуковић.

Он је истакао да је Купусиште једна од најбољих локација.

- Један од разлога је што се ради о центру града, а други што се овдје налази Конзулат Србије и има смисла да се на овом локалитету налази Ћирилични парк - истакао је Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана