Под лупом рад Центра за образовање, васпитање и рехабилитацију у Бањалуци

Данијела Бајић
Под лупом рад Центра за образовање, васпитање и рехабилитацију у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Родитељи чија дјеца наставу похађају у Центру за образовање, васпитање и рехабилитацију слуха и говора у Бањалуци незадовољни су радом руководства те установе које у питање доводи и дијагнозу коју су љекари дали, због чега су чак затражили и помоћ Омбудсмана за дјечја права.

Они сматрају да се са дјецом не ради адекватно и да им се не посвећује довољно пажње.

Према ријечима једног од родитеља, директор ове установе Саша Татић је често арогантан и уз повишен тон и лупање шаком по столу разговара са њима. Једна од мајки је, прича овај незадовољни родитељ, чије је име познато редакцији “Глас Српске”, претрпјела страшне увреде, а највише су је, тврди, погодиле директорове ријечи да се не врти свијет само око дјеце са потешкоћама у развоју.

- Не могу ријечима описати како тече разговор директора са нама родитељима. Ту буде вике, галаме и сваки пут врти једну те исту причу, како немају могућности, јер ресорно министарство не издваја довољно новца за ову установу, а проблем је и недостатак стручног кадра - казао је незадовољни родитељ, који тврди да се први човјек ове установе понаша као да је то његова својина.  

Додао је да није риједак случај застрашивања родитеља који имају било какве примједбе на рад ове установе у смислу да уколико им се не свиђа увијек могу отићи у Центар “Заштити ме”.

- Било је и ситуација када је родитељима само знао саопштити да школа више не жели њихово дијете, јер не може да прати наставу и не занима га учење. Огорчени смо оваквим руководством, као и његовим ставом и понашањем - истиче овај родитељ. 

Омбудсман за дјецу Гордана Рајић истакла је за “Глас Српске” да су још у новембру добили писмо родитеља чији малишани иду на наставу у ову установу.

- Одмах смо се обратили Републичком педагошком заводу из којег су, имајући у виду примједбе које су родитељи навели, истакли да сматрају да је потребно детаљно извршити увид у рад центра, због чега су ангажовали већи број инспектора и других сарадника. Тај надзор биће спроведен током овог мјесеца. По завршетку тог процеса имаћемо праву информацију, након чега ћемо одлучити о сљедећим корацима - казала је Рајићева.

Директор Центра за образовање, васпитање и рехабилитацију слушања и говора Бањалука Саша Татић, који је на челу ове установе већ осам година, на оптужбе родитеља истакао је да само ради по прописима.

- Мени је веома жао родитеља, али постоји протокол по којем се сви морамо понашати. Ја морам да штитим и своје колеге, нису они роботи. Сви они имају право на боловање, усавршавање и одмор са својом породицом. Сваки дан на наставу дође више од 100 ученика који скачу, вриште, самоповређују се. Запосленима у овој установи није лако - казао је Татић и додао да је у центру запослено 15, углавном младих људи.  

Додао је да родитељи имају велика очекивања, док је реалност потпуно другачија.

- Ријеч је о два или три родитеља који нису задовољни радом ове установе. Они очигледно имају неке своје интересе које нама не говоре - рекао је Татић.

Према његовим ријечима, сва дјеца у овој установи имају исти третман и запослени су дужни да пишу налазе и мишљење те да примјећују одређене ствари.

- Ово је установа у којој дјеца уче да читају и пишу ако могу, а ако не могу онда се обраћамо другим сарадничким службама да понуде одговарајуће рјешење, јер ми трошимо ресурсе за неке ствари које апсолутно не могу да функционишу. Нисмо ми дужни да обезбиједимо особу која ће да шетка дијете по установи цијели дан - казао је Татић и додао да је немогуће објаснити појединим родитељима да није ријеч о установи за чување дјеце која нису за образовање.

Налаз и мишљење

Саша Татић казао је да у раду са једним дјететом учествује четири до пет стручњака, који пишу налаз и мишљење које директор потписује и просљеђује даље.

- Постоји првостепена комисија центара за социјални рад и сваки налаз и мишљење можемо да оборимо. Ако се види да дијете више није за школовање, постоји опција да се искључи из наставе у неки дневни центар. Међутим, нисмо се никоме до сада жалили, али таквих случајева имамо двадесетак, јер нам је жао родитеља који немају касније гдје да воде своју дјецу - казао је Татић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана