Под лупом још два одјељења у Градској управи

Весна Поповић
Под лупом још два одјељења у Градској управи

Бањалука - Одјељења за привреду, те за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја због неефикасног рада службеника биће реорганизована, потврдио је за "Глас Српске" градоначелник Слободан Гаврановић.

- Желимо да направимо адекватнији распоред кадрова који могу да одраде посао који је пред њима - нагласио је Гаврановић образлажући разлоге за тај потез. Додао је да ће службеници који до сада нису показали спремност да брже и ефикасније рјешавају питања за која су задужени бити распоређени на нижерангирана мјеста, те да ће се у поступцима који ће бити вођени видјети да ли постоји њихова одговорност.

- Реорганизација би требало да буде готова за највише 30 дана - истакао је први човјек града и навео да то не значи да ће бити и отпуштања радника.

- За останак без посла морамо збринути вишак радне снаге, а у овој години нисмо планирали средства за то у буџету града. Новим распоредом ови радници ће радити као замјена за раднике коју су на дужем одсуству. Временом ће бити створени услови да престане потреба за радницима које смо у одређеним тренуцима морали запослити на одређено вријеме - прецизирао је Гаврановић.

Он је подсјетио да је већ завршена систематизација у Одјељењу за просторно уређење те да је у међувремену ријешен огроман дио посла, посебно када су у питању велики пројекти.

- На пословима издавања грађевинских дозвола и локацијских услова смањили смо број радника за три до четири, али смо их пребацили да раде на легализацији, јер ту је највећи број предмета - рекао је Гаврановић. На челу овог одјељења је Мира Софиљ.

Као један од разлога за реорганизацију Одјељења за привреду, на чијем је челу Раденко Комљеновић, градоначелник наводи информације које је добио од институција које финансирају пројекте у области запошљавања и привреде у граду.

- У оквиру нове организације формирао сам Центар за инвеститоре и Одсјек за локални економски развој, што је била и препорука људи из међународних организација. Тај одсјек ће бити генератор активности преко Одјељења за привреду. Ово одјељење, по мојој процјени, али и процјени људи с којима сам контактирао, у свијету бизниса није се најбоље снашло - прецизирао је Гаврановић.

Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја, које води Зоран Новаковић, замјера се недостатак планирања у појединим областима.

- Непримјерено је да градоначелник хода и гледа које јавне површине се косе, а које не. Имамо људе који су плаћени за то и не може се то радити неконтролисано. Све друге ћу помјерити на друге, мање значајне послове или тамо гдје можемо трпјети њихов мањи дио стручности и залагања док не утврдимо ниво одговорности за такво понашање - навео је Гаврановић.

Нагласио је да се начелници морају боље сналазити и остварити већи степен контроле својих радника.

- Мој посао није да контролишем њихове извршиоце, него њих. Нећу да радим њихов посао и оне не мисле да ја то треба да радим. Имамо добру сарадњу, али морају да организују боље своја одјељења - навео је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана