Под лупом 2.000 стабала у Бањалуци

Сања Амиџић
Под лупом 2.000 стабала у Бањалуци

Бањалука - Анализа здравственог стања око 2.000 стабала на подручју града планирана је у току ове године, а обухватиће дрвореде који угрожавају безбједност грађана и објеката. Под лупом стручњака биће стабла чија старост прелази 100 година.

Ово је "Гласу Српске" потврђено у Градској управи.

Истакнуто је да ће анализа дрвореда бити урађена у улицама Младена Стојановића, Краља Петра Првог Карађорђевића, Скендера Куленовића, Милоша Обилића, Пере Креце, Мирка Ковачевића, Цара Лазара, Јована Дучића, Краља Петра Другог Карађорђевића, Степе Степановића и Козарској.

- Посљедња студија здравственог стања дрвореда у граду урађена је 2001. године и обухватила је стабла у девет улица. Имајући у виду да су дрвореди тренутно најугроженија категорија зеленила града на Врбасу, ове године биће урађена анализа њиховог здравственог стања и приједлог мјера заштите. То је неопходно да не бисмо долазили у ситуацију да се стара стабла обрушавају у пријете безбједности грађана - казали су у Градској управи и додали да ће у току идуће седмице почети и сађење нових стабала, док је у марту планирано сађење и другог зеленила.

- Замјена стабала почеће у улици Здраве Корде у насељу Нова варош, гдје ће бити засађено осам садница јасена - рекли су у Градској управи и додали да ће сађење бити настављено и у насељима Старчевица и Обилићево.

Портпарол "Тамариса" Слађана Бумбић-Дамјановић је рекла да на подручју града током једне године буде оштећен велики број старих, али и новозасађених стабала.

- Дрвеће током зиме највише оштети снијег, а љети суша. Поред неповољних временских услова стабла често буду уништена и у саобраћајним несрећама, а велику штету им наносе и несавјесни појединци - казала је Бумбић-Дамјановић.

Она је додала да је у току орезивање стабала и уклањање поломљених грана у насељима Центар један и два.

Становници највећег града Српске кажу да се градско зеленило посљедњих година све више уништава.

- Дрвореди, који су стари и по стотину година, све више пропадају, а нове саднице се често ломе и чупају. Не знам зашто некоме смета дрвеће. Познато је да је зеленило украс Бањалуке, односно њен заштитни знак - казала је мјештанка Борика Јованка Миљуш.

Сјеча

На подручју града у току прошле године укупно је уклоњено 15 старих стабала.

- Због оштећења која су настала најчешће ломљењем грана, орезано је око 20 стабала, а са многих су уклоњене оштећене гране - казали су из Градске управе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана