Почињу радионице "Заједно можемо све"

ГС
Почињу радионице "Заједно можемо све"

БАЊАЛУКА - У организацији ХО „Партнер“, а у оквиру пројекта „Заједно можемо све“, данас, 9. октобра у просторијама овог удружења биће одржана радионица узајамне подршке са корисницима, као и једна од психо-едукативних радионица са запосленим његоватељима и персоналним асистентима.

Ријеч је о пројекту, који  Хуманитарна организација „Партнер“ реализује уз финансијску подршку Града Бањалука, а у оквиру пројекта биће одржано укупно 10 радионица узајмне подршке, супервизије, као и психо-едуактивних радионица.

-Хуманитарна организација „Партнер“ у континуитету ради на обезбјеђивању услова у заједници за самосталан живот лица са инвалидитетом, као и пружању подршке старим и изнемоглим лицима. Овог пута подршку овој категорији пружамо кроз активности у оквиру пројекта „Заједно можемо све“, чија реализација је у току – поручили су из ове организације.

Како су навели, у оквиру пројекта биће организована два типа радионица које су намијењене корисницима услуга персоналне асистенције и помоћи у кући, као и његоватељима и персоналним асистентима који пружају ову услугу на терену.

-Кроз свакодневни рад и комуникацију са нашим корисницима дошли смо до закључка да већина корисника заговара неку форму окупљања, на којој би било прилике да се сретну са истима, или сличнима себи, да размијене искуства, разговарају о проблемима који их тиште, чују рјешења за неке проблеме који су и њихови проблеми. То је био довољан разлог да организујемо радионице које смо формално назвали „Радионице узајамне подршке“ – појашњавају из ХО „Партнер“

Додају да су овакве радионице неопходне првенствено због тога што њихови корисници врло често немају коме адресирати своје проблеме, осјећају се одбачено, немају адеквату прилику на којој ће у „необавезној“ форми причати о обичним свакодневним темама које их муче, гдје једноставно имају прилику да буду саслушани, да се њихов глас чује, да добију подршку, да размијене искуства, те подсјећају да је суштина узајамне подршке у разумијевању и емпатији кроз размјену искустава.

– Примарни циљ група узајамне подршке јесте размјена искустава и разумијевање, док је секундарни циљ овдје радити на јачању појединаца учесника да се у будућности и они сами профилишу и стекну вјештине да буду „узајамни помагачи“. На овај начин се шири мрежа узајамне подршке и даје допринос дугорочној одрживости овог вида подршке рањивим групама које заступамо – кажу у ХО „Партнер“.

Други тип радионица су радионице супервизије као и психо-едукативне подршке за његоватеље и персоналне асистенте.

-Циљ супервизије јесте да се створи подржавајуће окружење за запослене који ће да размјењују своја искуства са терена. Поред тога, циљ ових радионица је и да запослени унапређују своје комуникацијске вјештине, које ће касније примјењивати у директном раду са корисницима, као и да обраде друге важне теме као што је реаговање у стресним ситуацијама – наводе из „Партнера“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана