Почињу пријаве за картице: Повољнија куповина за пензионере и родитеље у Бањалуци

Катарина Шапоња
Почињу пријаве за картице: Повољнија куповина за пензионере и родитеље у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Пензионери и лица старија од 65 година од сутра се могу пријавити за „картице пријатељства“, а од четвртка породице са малом дјецом за „картице за здраво дјетињство“.

Бањалучани ће кроз повољнију куповину у више од 20 продајних објеката на подручју града, попут „Моје апотеке“, „Нешковић“ бензинских пумпи, те маркета „Зоки комерц,“ уз ову погодност, од сада моћи остварити значајне уштеде.

Изјавио је ово градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић истакавши да ова иницијатива представља још један корак ка побољшању квалитета живота у Бањалуци.

- Пензионери и родитељи дјеце од рођења до поласка у школи моћи ће да остваре значајне попусте на разне производе и услуге, укључујући артикле у трговинама мјешовитом робом, бијелом техником, бензинске пумпе и апотеке – истакао је Станивуковић.

Како каже, у сарадњи са друштвено одговорним компанијама, успјели су да обезбиједе повољније услове за суграђане.

– Свака кућа у Бањалуци која има пензионера или дијете моћи ће остварити значајне уштеде. Хљеб који иначе кошта двије КМ сада ће коштати једну КМ, а млијеко ће бити по цијени од 1,6 КМ умјесто 2,20 КМ. Иако не можемо директно утицати на инфлацију и цијене, кроз ове картице смо успјели ублажити инфлаторне ефекте и кризе – нагласио је Станивуковић.

Према његовим ријечима, корисници картица могу остварити просјечну уштеду од пет до 20 одсто на куповине, а неки попусти досежу и до 50 одсто.

- Кроз ове картице наши грађани ће уштедјети знатне суме. Просјечно, на сваких 1.000 КМ потрошње, имаће 200 КМ уштеде – објаснио је градоначелник.

За примјер је навео апотеку “Моја апотека” која нуди шет одсто попуста на цијели асортиман, као и радњу са беби опремом гдје ће ауто сједалица за дијете, која иначе кошта 400 КМ, сада коштати 250 КМ уз картицу, док ће колица од 1.000 КМ бити јефтинија за 300 КМ.

Он је истакао да је поносан на ову инцијативу јер доноси велике уштеде, те да ако пензионер уштеди једну пензију од бесплатног превоза, кроз ово ће штедјетти три пензије.

Градоначелник је позовао све пензионере и лица старија од 65 година, али и родитеље да се пријаве за ове картице.

- Наши пензионери већ од сутра, 30. јула у свим мјесним заједницама и у просторијима бившег Војног одсјека могу предати захтјев за издавање „картице пријатељства“ – појаснио је Станивуковић.

Када је ријеч о родитељима мале дјеце, како каже, они ће већ у четвртак, 1. августа у 18 часова у Парку „Младен Стојановић“, добити рјешења о повећању субвенција за приватне вртиће, а уз то ће моћи да се пријаве за „Картице здравог дјетињства“ уз које ће моћи остварити попусте на беби опрему, храну и остале потрепштине у одређеним радњама.

Заједно са градском администрацијом у реализацију ове нове мјере активно је био укључен и Предузетнички центар Бањалука, а један од оснивача и координатор овог центра, Небојша Дринић казао је да је уложено много труда и енергије како би се обезбиједило што веће учешће друштвено одговорних компанија односно да буду дио једне шире приче која треба да олакша свакодневни живот нашим пензионерима.

- Важно је истаћи да наш град са разлогом носи епитет „Бањалука је породица“, јер кроз све мјере подршке грађанима то и те како и показује. Још једном смо показали одлучност да нашим пензионерима олакшамо живот, да им пошљемо поруку да нису заборављени – истакао је Дринић.

Секретар Удружења пензионера Миланко Зец изразио је захвалност за ову нову мјеру и захвалио у име пензионера града Бањалуке.

Према његовим ријечима, имајући у виду износ пензија, свака подршка је и те како добродошла, те је захвалио свима који су на овом радили заједно са Удружењем пензионера, истичући да до сада није било приговора на ову акцију.

- Ова подршка је посебно значајна оним суграђанима који имају пензију 300 или 400 КМ те позивам и друге доносиоце одлука да дођу и разговарају са нама и понуде нам подршку, како би наше грађане у трећој животној доби учинили срећнијим и задовољнијим – казао је  Зец.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана