Почиње запрашивање комараца

Катарина Шапоња
Почиње запрашивање комараца

БАЊАЛУКА - Акција сузбијања одраслих форми комараца на територији Бањалуке биће обављена у недјељу  30. јуна и у понедјељак 1. јула, најављено је из предузећа „Еко-бел”, са којим Град Бањалука има закључен уговор за вршење ове услуге.

Како је наведено, запрашивање комараца ће 30. јуна бити спроведено у вечерњем термину од 19.30 до 22.30 часа, а 1. јула ће запрашивати рано ујутру, и то од пет до седам часова, те увече од 19.30 до 22.30.

Како истичу, акцијом сузбијања комараца ће бити обухваћени сљедећи дијелови града Центар, Кастел, Парк Младен Стојановић, шеталиште од Зеленог до Ребровачког моста, студентски Кампус, те подручје око УКЦ – а Републике Српске (улице Ранка Шипке и Романијска, поток Постранац).

- Обухваћени ће бити и Нова Варош, Росуље, Старчевица, Обилићево, Борик, Кочићев вијенац, Српске Топлице, Шибови, Лауш, Петрићевац, Паприковац, Лазарево, Кумсале, Дервиши, Залужани, Раковачке баре, Шарговац, Дракулић, Рамићи, Дебељаци, Зелени вир, Врбања, Ада, Медено поље, Драгочај, Куљани, Барловци, Пријечани, Делибашино село, те Мађир и Чесма - навели су из “Еко-бела”.

Еколог у “Еко белу” Невена Костић казала је за “Глас Српске” да су прошле седмице извршили ларвицидни третман, односно третман против ларви комараца на свим мјестима гдје је уочено њихово присуство.

- Упозоравамо и пчеларе да за вријеме сузбијања комараца предузму одговарајуће мјере за заштиту пчела, које се састоје у наткривању пчелињих друштава картонима или неким другим приручним средствима - казала је Костићева.

Према њеним ријечима, сва та високо селективна средства су одобрена од Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, тако да нису штетна по здравље људи и других инсеката.

У случају лоших временских услова, грађани ће бити на вријеме обавијештени о накнадном термину акције.

Лаванда

Као непријатељи комараца сматрају се лаванда и остало биље које има опор мирис, те се препоручује да се садњом тих биљака превентивно дјелује.

- Неке од биљака која одбијају комарце су и рузмарин те мајчина душица. Лаванда и рузмарин су биљке број један које су добре у борби против комараца, али и као неки лијек. Култура живљења је једна од основних препорука коју људи треба да ураде како би имали мање проблема са комарцима – појаснио је директор “Еко бела”  Владимир Шушњар.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана