Почиње запрашивање комараца: Уредна дворишта тјерају крвопије

Катарина Шапоња
Почиње запрашивање комараца: Уредна дворишта тјерају крвопије

Запрашивање ларви одраслих комараца требало би да почне кроз десет дана уколико то временске прилике дозволе, а њихово сузбијање обавиће екипе “Еко-бела” у раним јутарњим и вечерњим часовима.

Ово је казао директор “Еко-бела” Владимир Шушњар који је апеловао на грађане да своје зелене површине редовно одржавају и да на врата и прозоре ставе мреже против комараца. Посебно је савјетовао мјештанима из приградских насеља и села да исушују локве у дворишту. У овим насељима су проблем и канали са задржаном водом, јер су то идеална мјеста за размножавање комараца.

- Велики проблем представља и то што има много кућа у којима нико не живи, као и људи који раде у иностранству те већину љета нису овдје и онда у таквим двориштима трава расте и до метар висине, што је идеално станиште за комарце - рекао је Шушњар.

Он је нагласио да комараца највише има у оним дијеловима града гдје трава није покошена.

- Осим воде, то је једно од њихових станишта. Они сада излазе из траве и опалог лишћа у парку или шуми које стоји од прошле године - истиче Шушњар.

На питање да ли на нашим подручјима има комараца који преносе болести, нарочито тиграстих, Шушњар је одговорио да их има, али не у знатном броју.

- Комарце хватамо у клопке, онда их смрзнемо и послије направимо идентификацију које све врсте постоје - појаснио је он.

Како каже, ове клопке би требало да буду постављене до краја седмице како би утврдили бројност, али и врсту комараца који егзистирају на подручју нашег града.

Шушњар је истакао и природне методе борбе против комараца, препоручујући грађанима да саде биљке које одбијају ове инсекте.

- Лаванда и рузмарин су биљке број један које су добре у борби против комараца, али и као неки лијек. Исто тако, биљка која одбија комарце, а коју сами можете посадити, је мајчина душица - каже Шушњар.

Осим проблема са комарцима, Шушњар је упозорио на повећан број крпеља ове године. Он је додао да се мјештани жале на крпеље, те иако не значи да је сваки крпељ заражен, болести које преносе могу имати веома озбиљне посљедице.

- Планирамо да ријешимо овај проблем јер имамо набављену хемију и сви предуслови су испуњени, потребно је само да се договоримо са градом - казао је он додајући да ће им предложити да простори на којима ће бити сузбијани крпељи буду покошени.

Надлежни су такође упозорили пчеларе да током сузбијања комараца предузму одговарајуће мјере како би заштитили своје пчеле, а које се састоје у наткривању пчелињих друштава картонима, најлоном или неким другим приручним средствима. Ове мјере су неопходне како би се смањила популација комараца и крпеља и заштитило здравље грађана.

- Чим утврдимо тачан распоред запрашивања комараца, јавност ће бити благовремено обавијештена - истакао је Владимир Шушњар.

Женке

Женке комараца су крвопије које нападају људе и сисају крв да би могле да положе јаја. Оне полажу између 150 и 400 јаја на одређена мјеста, гдје ће се излећи комарци. Женке комараца живе нешто дуже од мјесец, док мужјаци живе краће.
Комарци чак имају и омиљену крвну групу. У питању је нулта крвна група или група нула. Претпоставља се да је разлог за то посебан мирис који особе с том крвном групом имају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана