Почиње "Вода 2": Креће градња још 50 километара водовода

Г.С.
Почиње "Вода 2": Креће градња још 50 километара водовода

У наредних петнаестак дана почеће градња 50 километара нове водоводне мреже у оквиру великог пројекта водоснабдијевања "Вода 2", након што је данас потписан уговор о кредитном аранжману са Европском банком за обнову и развој у БиХ (ЕБРД), којим ће се финансирати ови радови.

 

 

Градоначелник Игор Радојичић казао је да је уз "Воду 2", вриједну шест милиона евра, везан и грант Европске уније од осам милиона КМ за нови пројекат "Вода 3", за који би све процедуре могле бити окончане до краја текуће године.

"Поједничани пројекти из "Воде 2" требало би да крену чим се оконча процес избора извођача радове од стране ЕБРД-а. Под оптималним условима, могли бисмо добити извођача за 15-ак дана, тако да би током ове јесени имали градњу на терену: од водоводне мреже, резервоара, пумпних станица и цјевовода на широком подручју града", казао је Радојичић.

Према његовим ријечима, "Вода 2" се односи на неколико система водоснабдијевања на подручју Поткозарја, Верића и Мишиног хана. У Трапистима је планирано измијештање примарног водовода са старог моста, затим завршетак Јагара за које је урађена прва фаза, те водовод у Браће Милетића. Планирана је и градња неколико дијелова канализације у насељима: Лауш, Куљани, Дракулић, Ада и Врбања, док је дио средстава намијењен и за суфинансирање радова на мосту у Доцу.

Такође, "Вода 2" обухвата наставак радова за велики подсистем Бронзани мајдан и Звијезда, гдје је  недавно почела градња великог резервоара у Мелини.

Говорећи о будућем пројекту "Вода 3", градоначелник Радојичић је навео да ће у оквиру тог пројекат бити саграђено око 60 километара и да се односи на 26.000 грађана.

"Старчевица добија нови резервоар који се односи на водоснадбијевање 20.000 становника, а на Пониру се налази највиша тачка гдје се граде нови резервоари, пумпне станице и потисни цјевоводи са којег се снабдијева водом цијело подручје Потока, Аде, Старчевице, Дебељака и Обилићева", појаснио је Радојичић.

Свеукупно, ова три пројекта требала би да обезбједе воду за више од 95 одсто становника Бање Луке. Према улагању и покривености територије, ово је највеће улагање у водоснабијевање у Бањој Луци у протеклих неколико деценија.

Директорица Европске банке за обнову и развој у БиХ (ЕБРД) Мануела Несл захвалила је градоначелнику за партнерство, те изразила задовољство што ЕБРД може да учествује у реализацији овако битних пројеката за грађане Бање Луке.

"Драго ми је да ови пројекти могу поправити квалитет водоснабдијевања и стања канализације у граду", закључила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана