Почиње велика прољећна акција уређења Бањалуке

Ј. Т.
Почиње велика прољећна акција уређења Бањалуке

БАЊАЛУКА - Велика прољећна акција уређења града почиње наредне седмице, саопштили су из Градске управе и додали да су сви суграђани, компаније, школе, заједнице етажних власника, мјесне заједнице, организације и удружења позвани да се активно укључе и дају допринос љепшем изгледу својих животних и радних простора, улица и насеља.

- Под слоганом „Чисто лице града“ током цијелог прољећа надлежне градске службе координирано ће спроводити различите активности, попут уклањања кабастог и другог отпада, чишћења и прања, санирања оштећења на саобраћајницама, кошења, прољећне садње, уређења скверова, санације „дивљих“ депонија, обнове комуналне опреме попут дјечијих игралишта, клупа, аутобуских стајалишта… - казали су из града.

Овим активностима биће обухваћене све мјесне заједнице, а почиње се од централних ка приградским и сеоским насељима.

- Ове године, акција уређења града биће доста ширег концепта и тиме различита у односу на досадашње акције када је суграђанима било омогућено да на одређеним локацијама одложе кабасти отпад. Циљ је да укључимо суграђане, удружења грађана, заједнице етажних власника, савјете мјесних заједница јер нам је жеља да подижемо свијест, разговарамо о самом управљању отпадом и бавимо се уређењем града - казала је савјетница градоначелника за друштвене дјелатности Милада Шукало, која је и координатор ове акције.

Како је појаснила, акција започиње у мјесним заједницама Центар 1 и 2.

- Објединили смо по двије мјесне заједнице и у свакој од њих ћемо проводити различите активности, попут санације оштећења на саобраћајницама, исцртавања хоризонталне сигнализације, уређења бициклистичких паркинга, одвоза крупног отпада, санације дивљих депонија, садње нових садница и цвијећа. Све то завршава у данима викенда када ћемо позвати суграђне да заједно уредимо насеље, засадимо цвијеће, напишемо еколошке поруке, али и забавимо се уз аниматоре за дјецу и друге занимљиве садржаје - поручила је Шукало.

Једна од новина овогодишње акције је да ће први пут заједнице етажних власника моћи да се пријаве уколико желе да сакупљају отпад за рециклажу.

- Испред њихове зграде ставићемо контејнере за селективни отпад и на крају акције за све што прикупе добиће одговарајућу новчану накнаду којом ће моћи да додатно уреде просторе својих ЗЕВ-ова - закључила је Шукало.

Суграђани, који желе да укажу на потребну интервенцију градских служби у оквиру активности прољећног уређења, као и за добијање више информација о учешћу у акцији „Чисто лице града“ могу се обратити на телефон 051/244-593 или путем електоронске поште [email protected].

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана