Почиње велика акција чишћења Бањалуке: Уређење креће од центра града

Јелена Танацковић
Почиње велика акција чишћења Бањалуке: Уређење креће од центра града

БАЊАЛУКА - Велика прољећна акција уређења и чишћења града почиње данас под слоганом “Чисто лице града” и трајаће укупно девет седмица, саопштили су из Градске управе.

Прве седмице акцијом ће бити обухваћене мјесне заједнице Центар 1 и Центар 2, а потом ће се ширити од централних ка приградским и сеоским насељима.

- Ове године акција је ширег концепта и са много новина, са циљем укључивања што већег броја грађана - кажу из града.

Тако је предвиђено да се током цијелог прољећа на подручју свих мјесних заједница реализују различите активности, попут уклањања кабастог отпада из домаћинстава, чишћење и прање саобраћајница и јавних површина, исцртавање саобраћајна сигнализација, обнова коловозне конструкције, садња, комунално-инспекцијски надзор, санација депонија, поставка и санација комуналне опреме, кошење, уређење скверова и кружних токова, орезивање стабала, поправке јавне расвјете и слично.

- Активности ће реализовати надлежне градске службе и извођачи које је ангажовао град, али је од изузетног значаја партнерство и укључивање свих наших суграђана и заинтересованих група грађана, заједница етажних власника, удружења и пословних субјеката - поручили су из Градске управе.

Додају да ће сваке суботе током трајања акције у насељу у којем су спроведене активности током седмице, биће постављени штандови на којима ће грађани моћи да се директно укључе у акцију уређења у свом насељу кроз преузимање опреме, садног материјала или на други пригодан начин.

Градска управа позива све суграђане да се укључе у акцију “Чисто лице града” и дају допринос уређењу и љепшем изгледу својих улица и насеља.

- Позив је упућен и заједницама етажних власника које желе да заједно сакупљају отпад за рециклажу, да се јаве надлежном Одјељењу за комуналне послове. Њима ће предузеће “Чистоћа” поставити контејнере за селективни отпад, а по завршетку акције отпад ће откупити и тако ће ЗЕВ добити додатна средства која може уложити у уређење зграде - напомињу из града.

Све приједлоге и сугестије у вези са активностима које би се могле реализовати у њиховом насељу, суграђани могу упутити путем телефона на број: 051/244-593 или путем електронске поште на адресу [email protected] .

Рециклажа

Једна од новина овогодишње акције јесте то да ће први пут заједнице етажних власника моћи да се пријаве уколико желе да сакупљају отпад за рециклажу.

- Испред њихове зграде ставићемо контејнере за селективни отпад и на крају акције за све што прикупе добиће одговарајућу новчану накнаду којом ће моћи да додатно уреде просторе својих ЗЕВ-ова - саопштили су из града.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана