Почиње уништавање ларви комараца

Александар Стојановић
Почиње уништавање ларви комараца

Уништавање ларви комараца на подручју града, углавном дуж ријека и стајаћих вода, почеће ове седмице, јер се према прогнозама стручњака тада очекује да ће са кишним периодом почети и ширење ових напасних инсеката.

Казао је то директор предузећа “Еко-бел” Владимир Шушњар, чија фирма је задужена за овај посао већ дужи низ година.

Он је додао да тренутна ситуација што се тиче комараца није критична.

- Уговор с градом је већ потписан и очекујемо да уђемо у посао већ ових дана. Ларве ћемо да уништавати углавном уз влажна подручја гдје се размножавају, а то су обале дуж ријечних токова, баре и друге стајаће воде, гдје се јавља највећи број комараца - рекао је Шушњар.

Према његовим ријечима, запрашивање одраслих јединки комараца на подручју читавог града биће вршено средином јуна, када је ударни период.

- Други третман очекује се крајем јула или почетком августа, када се такође биљежи веће присуство ових инсеката. Запрашивање се спроводи на територији читавог града, с тим да предност имају насеља гдје је пријављено веће присуство. О свим овим активностима грађани ће, као и до сада, бити обавјештавани и на званичној страници града, као и путем медија - истакао је Шушњар.

Савјетовао је грађане да избјегавају да у својим двориштима имају предмете или дијелове тла гдје се задржава вода, попут старих аутомобилских гума, канти и саксија са водом те апеловао на становнике да постављају заштитне мрежице на прозоре.

- Комарци се увијек скупљају око воде па тако грађанима савјетујем да не задржавају воду у саксијама на балконима, а мјештанима мањих насеља да исушују локве које се евентуално створе - казао је он.

Мјештанка Обилићева Андреја Маринковић рекла је да је прошле године присуство комараца било велико те да се нада да ће ове године они бити на вријеме истријебљени, односно да ће се њихово присуство свести на минимум.

- Живим у близини плаже код Зеленог моста и, поред бројних опрашивања, ситуација је прошле године била неподношљива. Појавили су се већ у мају, а током читавог љета им нисмо им могли стати у крај. Ове године, додуше, нисам их још примијетила и надам се да ће их бити мање него лани, али и да ће надлежне службе на вријеме реаговати - истакла је Маринковићева.

Крпељи

Што се тиче крпеља, директор предузећа “Еко-бел” Владимир Шушњар је рекао да њихово предузеће посједује сву потребну опрему за сузбијање и смањивање броја крпеља на биолошки прихватљив ниво.

- Највише их има у парковима и мањим шумама на подручју града, а због њиховог лошег утицаја важно је да се грађани чувају и редовно прегледају након боравка у природи. Што се нас тиче, ми чекамо сагласност града да кренемо у њихово сузбијање - закључује Шушњар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана