Почиње санација рупа на саобраћајницама

Игор Пилиповић
Почиње санација рупа на саобраћајницама

Бањалука - Санација ударних рупа на саобраћајницама у граду које су настале током зиме требало би да почне наредних дана, а најкасније идуће седмице.

Потврдио је ово начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић и додао да ће радови почети у центру града те да ће се ширити према периферији.

- Тренутно обилазимо терен како бисмо утврдили какво је стање појединих саобраћајница и на основу тога ћемо утврдити план санација - казао је Новаковић и додао да ће за ове послове бити задужено предузеће "Нискоградња".

За одржавање и реконструкцију локалних и некатегорисаних путева и санацију клизишта на саобраћајницама у овој години планирано је укупно 1,8 милиона КМ. Од ове суме, за одржавање асфалтних и макадамских саобраћајница биће издвојено 750.000 КМ, а за одржавање и санацију клизишта 400.000 КМ. За реконструкцију локалних и некатегорисаних путева планирано је 650.000 КМ.

Предсједник Савјета грађана мјесне заједнице Старчевица Ђорђе Кнежевић пожалио се на стање у улици Српских устаника.

- Мислим да је ова улица тренутно једна од најгорих у граду, јер је више пута прекопавана па крпљена и појавило се доста рупа - рекао је Кнежевић.

У приградском насељу Врбања муку муче са главном улицом.

- Када је рађена канализација, није у добро стање враћена саобраћајница па су настале рупе. Неке од њих су и обиљежене и на тој траци немогућ је саобраћај па онда возила морају прелазити у другу траку - рекао је предсједник Савјета мјесне заједнице Врбања Богдан Марјановић.

По ријечима Миленка Јаћимовића, предсједника Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС, најгоре стање је у насељу Обилићево у улици Стевана Булајића. Лоше стање је и у улицама Милана Радмана, Паве Радана, а има и улица гдје је дошло и до слијегања коловоза.

- У приградским насељима лоше стање је у Куљанима и Пријечанима. Прва куљанска улица је у катастрофалном стању - казао је Јаћимовић.

У 2015. години на редовно одржавање асфалтних и макадамских саобраћајница те локалних и некатегорисаних путева потрошено је 520.000 КМ.

Безбједност

Миленко Јаћимовић је рекао да су ударне рупе један од значајних елемената који утиче на безбједност у саобраћају, односно на настанак саобраћајних несрећа.

- Некада је тешко утврдити увиђајем да је ударна рупа крива за саобраћајну несрећу, али из изјава возача можемо видјети да је тај фактор значајан узрок несрећа. Због тога је важно да оне буду саниране - казао је Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана