Почиње санација још пет клизишта

Данијела Стоканић
Почиње санација још пет клизишта

Бањалука - Санација пет клизишта у улицама Браће Милетић, Војводе Уроша Дреновића, Билећкој, Карађорђевој и на путу Дебељаци - Гавранићи, која су настала усљед прошлогодишњих поплава, требало би да почне ове седмице.

Како су објаснили у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја, извођач радова је изабран и у току је припрема уговора за санацију ових клизишта. Укупна вриједност свих радова је око 270.000 марака.

- Надам се да ће нам вријеме дозволити да што прије завршимо и ове пројекте - рекао је начелник овог одјељења Зоран Новаковић.

Подсјетио је да је на подручју града евидентирано 150 активних клизишта, од чега се њих 85 налази на приватним парцелама.

- У протеком периоду санирана су 32 клизишта, у шта је уложено више од два милиона КМ. Одрони земље нам представљају велики проблем, јер док се једни санирају, појављују се други. Међутим, да би се санирала преостала клизишта на јавној инфраструктури, која су и приоритет, потребно је близу три милиона марака - истакао је Новаковић.

Додао је да је прошле године из буџета града у санацију клизишта уложено око 370.000 марака. Поред тога, у сарадњи са предузећем "Воде Српске" уложено је још око 930.000 марака. Такође, и у години на измаку планирано је још милион марака.

- Само за санацију клизишта у улици Вељка Млађеновића и два клизишта на путу за Понир, која су била једна од већих, уложено је око 650.000 КМ. Такође, санирано је и велико клизиште у улици Мањачких устаника у насељу Српске топлице - нагласио је Новаковић.

Такође, и у улици Здравка Дејановића у насељу Чесма забиљежено је неколико клизишта, а град је у њихову санацију до сада уложио близу 200.000 марака.

- У питању су значајна средства и очекујемо да ћемо имати и разумијевање Владе Републике Српске да нам и даље помаже у санацији клизишта. У току је припрема програма и видјећемо шта ће моћи бити реализовано наредне године - закључио је Новаковић.

Дебељаци

У склопу инвестиционог одржавању мостова завршена је санација пропуста у Понирској улици у насељу Дебељаци. За ове радове је било задужено предузеће "Приједорпутеви". Стари прелаз однијеле су прошлогодишње мајске поплаве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана