Почетак наставе у санираним школама

Весна Поповић
Почетак наставе у санираним школама

Бањалука - И док су ученици на распусту у основним школама су у току радови на побољшању услова за одвијање наставе, па ће град издвојити 61.200 КМ за санацију пет основних школа.

 За постављање изолације на зидове и демит фасаду у ОШ "Ђура Јакшић" планирано је 30.000 КМ, санацију крова ОШ "Георги Стојков Раковски" 10.000 КМ, санацију дијела  ОШ "Иван Горан Ковачић"  13.600 КМ,  уређење игралишта у и постављање ограде у дворишту ОШ "Милош Црњански" 3.300 и санацију санитарног чвора ОШ "Петар Кочић" у Колима 4.900 КМ.

У Одјељењу за образовање, здравство, омладину и спорт су рекли да је ове године планирано укупно 65.700 КМ за санацију основних школа .

- Остатак новца биће издвојен за финансирање других ситнијих радова те материјалних трошкова.  Почетком године  школе су доставиле листе приоритета. По обезбјеђењу додатних средстава кроз ребаланс буџета у јуну направили смо план за подршку у санацији и реконструкцији основних школа - казали су у овом одјељењу.

Напоменули су да град, у складу са надлежностима и могућностима, обезбјеђује дио средстава за одржавање и  материјалне трошкове школа, за учешће ученика на такмичење на градском и регионалном  нивоу.

- Када су у питању средње школе, град у буџету издваја средства за њихове материјалне трошкове - навели су у Одјељењу.

Директор  ОШ "Иван Горан Ковачић"  Миленко Савичић је рекао да ће овај новац бити потрошен на санацију помоћног објекта школе који ће се користити за продужени боравак основаца.

- У њему се налазе три учионице и мокри чворови који су неусловни и потребна је санација. Средства јесу скромна али потрудићемо се да их искористимо на најбољи могући начин - казао је Савичић.  

Објаснио је да ће по завршетку радова ту бити пребачен продужени боравак.

- Тако да ће главна зграда бити само за наставу а тај мањи за продужени боравак. До сада је био проблем када родитељи долазе по дјецу улазе у главни објекат има галаме и ометања наставе. Сада би требало да буду објекту који ће служити тој намјени и који ће имати и одвојен улаз - казао је Савичић и додао да школу похађа 630 ученика.

Столарија

Миленко Савичић је рекао да је ОШ "Иван Горан Ковачић"  у Лазареву изграђена 1955. године те да у тако старом објекту има много проблема.

-  Потребна је замјена комплетне столарије, дијела крова и котлова за гријање. Прозори су дрвени и пропали. Не вриједи их фарбати. На појединим мјестима пролази вода када пада  киша или дува вјетар. Котлови су на угаљ и дрво и становници се зими жале на чађ и смрад зими али ми немамо избора морамо се гријати - казао је Савичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана