Почетак градње моста у Доцу круна овогодишњих инвестиција: Улагања у капиталне пројекте 50 милиона КМ

Невена Рељић
Почетак градње моста у Доцу круна овогодишњих инвестиција: Улагања у капиталне пројекте 50 милиона КМ

БАЊАЛУКА - За изградњу моста у насељу Долац, будућег симбола града, ове седмице биће потписан уговор са извођачем радова, рекао је градоначелник Игор Радојичић.

Како је навео, пројекат изградње будућег моста у Доцу је веома комплексан и одвијаће се у више фаза.

Поступак јавне набавке за избор извођача радова спровела је Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) путем које је обезбијеђен дио средства за реализацију овог капиталног пројекта.

Циљ је да током ове грађевинске сезоне почне реализација прве фазе пројекта, а то је изградња прелаза преко ријеке Врбас, односно колског моста и излаза на Мачванску улицу.

- Иначе, улагања у капиталне пројекте ове године требало би да буду до 50 милиона КМ, што би требало ову годину да учини једном од најуспјешнијих по улагањима у јавне радове - оцијенио је Радојичић.

Од крупних пројеката истакао је градњу моста у Српским топлицама, која је у завршној фази, нову дворану на Старчевици и почетак радова на новој дворани на Лаушу, нове вртиће у Лазареву, на Петрићевцу и дограђени дио "Јежеве кућице", вишенамјенске објекте на Лаушу и Петрићевцу, модерне саобраћајнице кроз Шарговац, Пријечане и према Мотикама, више кружних токова, источну авенију и велики инвестициони циклус улагања у рјешавање снабдијевања водом домаћинстава широм града.

Он је нагласио да је урађено и више него што се очекивало.

Како је раније објаснио начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, поступак избора извођача радова спроводи Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) те је поступак при крају.

- Град ће у међувремену прибавити грађевинску дозволу, да би изабрани извођач био одмах уведен у радове - навео је Сандић.

Према његовим ријечима, пројекат изградње будућег моста у Доцу је веома комплексан и захтијева темељне припреме па сматра да ће бити потребно више од пет фаза за изградњу, како је првобитно планирано.

- Прва фаза обухвата изградњу десног обалног стуба, гдје немамо проблема са имовинско-правним односима те припреме за изградњу самог моста. Пројектна документација је завршена за овај дио моста, а тренутно се ради ревизија пројекта и прибављамо потребне сагласности надлежних институција - објаснио је Сандић.

Састанак

Игор Радојичић је нагласио да због епидемије нису успјели да спроведу све планиране садржаје из платформе "Бањалука људског лица", попут превентивних здравствених прегледа те оних програма намијењених нашим старијим суграђанима и лицима са инвалидитетом. Између осталог за ову седмицу најавио и нове састанке са представницима различитих сектора који су највише погођени епидемијом вируса корона.

- Разговараћемо с њима и видјети да ли и на који начин још град може да им пружи подршку - казао је Радојичић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана