Почетак 2021. године обиљежен повећањем посјета туриста: Гости из Србије најбројнији

Александра Тодоровић
Почетак 2021. године обиљежен повећањем посјета туриста: Гости из Србије најбројнији

БАЊАЛУКА - Попуштање епидемиолошких мјера и смањење броја заражених короном позитивно се одразило на посјету туриста граду на Врбасу, а све већи број агенција и тур-оператера доводе стране госте и интересују се за локалне дестинације.

Потврдили су ово за “Глас Српске” из Туристичке организације Бањалука (ТОБЛ) и додали да су гости махом из Србије, што у предпандемијско вријеме није био случај.

- Примјетан је и повећан прилив туриста који траже услуге у нашем туристичко-информативном центру. Ови резултати су  охрабрујући, имајући у виду да су у прва два мјесеца 2020. године, када још увијек није било пандемије, забиљежени историјски максимуми туристичког промета - истакли су из ТОБЛ-а.

Наредних мјесеци очекују повећање броја посјета а очекивања су да ће година завршити  успјешнијим пословним резултатима.

- Драго нам је да се културни догађаји поново у жижи јавности. Организатори свих већих фестивала и манифестација најављују прегршт дешавања, тако да се Бањалука враћа на мапу “града догађаја” што ће сигурно привући туристе и унаприједити атрактивности дестинације - истакли су из ТОБЛ-а.

Рекли су да ће се први пут организовати велики фестивал “Бања Лука фест” који је требало да се одржи прошле године.

 - Од почетка пандемије примјетан је мањи број страних гостију што раније није био случај.  Узрок тога су биле затворене граница и отежане процедуре путовања - додали су из ТОБЛ-а.

Планиране си и различите активности на развоју производа у руралним дијеловима, као што су Бањалучка трансферзала, тврђава Звечај, пењалиште Љубачић, језеро Мањача.

- Ускоро започињемо нову промотивну кампању која има за циљ привлачење туриста из регије и дијаспоре – закључили су из ТОБЛ-а.

Према статистичким подацима, у прва четири мјесеца 2021. године евидентирано 11.288 долазака, што је за 15,4 одсто мање него у 2020. години (13.350), односно 18.498 ноћења или 10,9 одсто мање у односу на 2020. годину (20.761).

Странци

Према ријечима из ТОБЛ-а страни туристи углавном прво разгледају ужи центар града и тврђаву Кастел, а затим у складу са афинитетима посјећују остале занимљиве локације као што су Самостан Марија Звијезда у Трапистима, Бањ брдо, Етно-село Љубачке долине и Крупу на Врбасу.

- Од активности на отвореном  најзанимљивији су рафтинг на Врбасу, вожња дајаком, пјешачење, брдски бициклизам и пењање - саопштили су из ТОБЛ-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана