Почело прикупљање потписа за изградњу вртића

Срна
Foto: Срна

Бањалучки одбор Социјалистичке партије почео је данас са прикупљањем потписа за изградњу вртића "Наташа два" у насељу Борик у којем би био обезбијеђен боравак за 200 до 300 дјеце, те дијелом био ријешен проблем недостатка вртићких капацитета у Бањалуци.

Предсједник Градског одбора Социјалистичке партије Бањалука Велибор Станић позвао је Бањалучане да у наредних десетак дана петицију потпишу на пет локација у граду - испред постојећег вртића "Наташа", у насељу Нови Борик, код "МФ" банке прекопута Спортске дворане "Борик", на Тргу Крајине и испред Тржног центра "Делта".

"Потписе ћемо предати Градској управи, како би убрзала пројекат изградње вртића `Наташа два`", рекао је Станић и додао да су одборници те партије у Скупштини града Бањалука амандманима омогућили да се у овогодишњем буџету нађе пројекат изградње овог вртића.

Он сматра да су власници приватних вртића у посљедње двије године неоправдано знатно подигли цијене.

"Градска управа је субвенционисала боравак дјеце у приватним предшколским установама и то је планирано и ове године. Међутим, то је само привремена мјера јер тако неће бити ријешено питање недостатка вртићких капацитета", рекао је Станић.

Станић је нагласио да је мањак предшколских установа озбиљан проблем у Бањалуци, који једино може бити ријешен изградњом нових објеката, те подсјетио да је приликом уписног периода 2023/24. чак 1.100 малишана остало "испод црте".

Одборник Социјалистичке партије у Скупштини града Бањалука Никола Вукчевић сматра да је субвенционисање боравка дјеце у приватним вртићима додатно бацање пара у бунар.

"До сада је на субвенције годишње потрошено 1,8 милиона КМ, а по пројектном рјешењу, које је старо неколико година, вртић `Наташа два` може бити изграђен за око 1,5 милиона КМ", рекао је Вукчевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана