Почело “Љето на Врбасу”

Срна
Почело “Љето на Врбасу”

БАЊАЛУКА - Традиционална манифестација “Љето на Врбасу” свечано је отворена вечерас на обали испод тврђаве Кастел, а трајаће до 30. јула.

Министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић, који је присуствовао отварању, рекао је новинарима да је манифестациони туризам у Бањалуци веома развијен и да је оно што посједује Бањалука добра основа за развој туризма и у осталим градовима и општинама који јој гравитирају.

Он је нагласио да многи млади људи из Европе долазе у Бањалуку, гдје проводе љетни одмор и викенде, препознајући Републику Српску као добру дестинацију.

Шулић је рекао да 70 година манифестације “Љето на Врбасу” говори да је то традиционална и једна од значајних манифестација.

“Драго ми је да је из године у годину Бањалука препозната на мапи, не само региона, него и Европе као мјесто које има пуно манифестација”, истакао је Шулић, изразивши задовољство и због нових манифестација, које ће гарантовати још више туриста у Српској и њену још бољу туристичку промоцију.

Директор Туристичке организације Бањалука Драгана Вуклиш рекла је да је “Љето на Врбасу” бренд Бањалуке и манифестација по којој је овај град препознатљив и у Републици Српској, и у региону, преноси Срна.

Она је истакла да Туристичка организација града Бањалука суграђанима и гостима вечерас поклања бесплатан концерт под називом “Бањалучани Бањалуци” на љетној позорници Тврђаве Кастел, а све присутне забављаће Романа Панић, Лукијан Ивановић, Андреј Пуцаревић у пратњи Маскарада бенда.

Градски менаџер Бојан Кресојевић рекао је новинарима да 70. “Љето на Врбасу” говори о респектабилној историји.

“Са правом је могуће рећи да је ово најљепше жЉето на Врбасуж до сада, узимајући у обзир да Бањалука сада има прво изграђено дајак пристаниште, шведску плажу, јуче отворену плажу жВрућицуж, то показује да Бањалука све више улаже у туризам као један од највећих потенцијала за развој”, истакао је Кресојевић.

Он је нагласио да је град захвалан туризмолозима, туристичким агенцијама, угоститељским објектима који су најзаслужнији што Бањалука ове године биљежи раст туризма за 50 одсто.

Директор Туристичке организације града Новог Сада Бранислав Кнежевић изразио је задовољство што је поново у Бањалуци и честитао граду и бањалучкој Туристичкој организацији 70 година манифестације “Љетно на Врбасу”.

Кнежевић је нагласио да Нови Сад и Бањалука имају дугу традицију пријатељских и братских односа и да у том смислу сарађују и туристичке организације.

Грађани и посјетиоци моћи ће да уживају и у биоскопу на отвореном, у плесу под звијездама, док је 27. јул резервисан за традиционалне скокове са Градског моста.

Стил скока данас познат као “врбаска ласта” изводи се са 12 метара високог моста у дубину ријеке Врбас. То је специфичан скок са испруженим и увијеним тијелом. Циљ је да се што дуже задржи испружен положај, а при уласку у воду направи што мањи “штрап” воде.

Манифестацију на ријеци Врбас су први пут организовали чланови Клуба академичара Бањалука (КАБ) још 1953. године под називом “Карневал на Врбасу”.

Крајем седамдесетих година манифестација мијења име у “Сусрети на Врбасу”, а од 1996. добија данашње име.

Основне такмичарске дисциплине, осим атрактивних скокова са моста, биле су и трке дајак чамаца, кајак кануа и такмичење у препливавању Врбаса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана