Почели Дани отворених врата у Пољопривредној школи: Ученицима олакшан избор будућег занимања

Јелена Танацковић
Почели Дани отворених врата у Пољопривредној школи: Ученицима олакшан избор будућег занимања

БАЊАЛУКА - У бањалучкој Пољопривредној школи почели су Дани отворених врата за све ученике који завршавају девети разред основне школе, а који желе да се баве дефицитарним занимањима.

Међу смјеровима који се у овој школи нуде су: ветеринарски техничар, агротехничар, прехрамбени техничар, агротуристички техничар, месар, пекар и агропроизвођач.

Директор Пољопривредне школе Бојан Бакал казао је да се посљедњих година сусрећу са проблемом да се све мањи број ученика уписује у ову школу.

- Због незаинтересованости ученика највише трпе занимања трећег степена, која су у транзицији. Долазимо у ситуацију да, осим за занимања пекар и месар, имамо одјељења са малим бројем ученика - рекао је Бакал.

Појаснио је да су одлуком Владе Републике Српске у школи за дефицитарна проглашена занимања месар и агропроизвођач.

- Ученици који уче за ова занимања добијају стипендије од 100 КМ и бесплатан превоз у области пољопривреда и прерада хране. Ако узмемо у обзир да школа има потписане споразуме са привредним субјектима, ученици већ у другом или трећем разреду могу да зарађују 50 одсто просјечне плате - појашњава Бакал.

Додао је да је за сва занимања обезбијеђена квалитетна практична настава.

- Кључно је да ученици рад и знање осјете кроз своје руке. Имамо радионице као што су матична производња расада те сирана у којима активно учествују ученици. Кроз праксу и рад обезбјеђује се дио финансијских средстава за школу, а и ученике награђујемо - рекао је Бакал.

Дани отворених врата представљају својеврстан мали сајам гдје су изложене предности и могућности занимања у овој школи.

- Ове године смо одлучили да организујемо да нам дођу ученици из подручних основних школа. Позивамо све ученике који се нису опредијелили за будући посао, јер смо сигурни да Пољопривредна школа може да им пружи сигуран посао у будућности - нагласио је Бакал.

Професор у овој школи Дејан Вујанић истакао је да су ове године организовали традиционалну изложбу паса.

- Изложба је ревијалног карактера, а циљ је да се прикажу расе паса те да кроз забаву презентујемо нашу школу у најљепшем свјетлу - рекао је Вујанић, који је доктор ветерине.

Ученица трећег разреда на смјеру пољопривредни техничар Марија Бањац истакла је да ће након школовања имати велике могућности да нађе запослење.

- Ми, који завршимо ову школу, можемо уписати студије медицине, хемије, као и друге струке које су уско везане за наше средњошколско образовање. Поред тога, имамо веома добру стручну наставу, током које добијемо знање које је ће нам добро доћи у будућем животу - рекла је Марија.

Вијек постојања

Оно чиме се Пољопривредна школа нарочито поноси јесте вишедеценијска традиција. Школа је основана давне 1923. године на вртовима и њивама тадашње Царске баште као Нижа пољопривредна школа и била прва таква школа у БиХ.

- Сљедеће године обиљежићемо 100 година постојања, па правимо монографију школе у којој ће бити представљено њено постојање кроз овај период - рекао је Бакал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана