Почели "Бањалучки етно дани"

ГС
Почели "Бањалучки етно дани"

"Бањалучки етно дани", који обједињују двије интернационалне манифестације - "Козара етно" и "Фестивал српског фолклора", почели су данас и трајаће до недјеље, 7. јула.

Младен Шукало из Туристичке организације града Бањалука рекао је Срни да ће обје манифестације окупити више од 500 учесника.

Он је навео да су "Бањалучки етно дани" почели дефилеом учесника у мјесној заједници Пискавица, срцу поткозарске културе и традиције.

Шукало је истакао да посјетиоце у наредна три дана очекују бројне занимљиве манифестације.

Он је нагласио да ће се вечерас у Пискавици представити бројни домаћи произвођачи рукотворина и сувенира, те учесници из шест земаља - Панаме, Грчке, Бугарске, Словачке, Србије и БиХ.

Предвиђено је и одржавање радионице на тему "тамбура троношца", те је у складу са тим предвиђен перформанс за дјецу и одрасле који ће обогатити програм.

У Воденом парку "Аквана" биће одржан "Етно за дјецу" у оквиру којег ће бити организована такмичења за дјецу, која ће имати прилику и да уче традиционални плес "плетено коло" и свирају тамбуре троношце, специфичан инструмент са Козаре.

У оквиру етно-фјужн програма први пут у Бањалуци ће наступити Етно-џез група "Нејкд" из Србије.

На "Фестивалу српског фолклора 2024", за који је задужен Ансамбл народних игара и пјесама "Веселин Маслеша", наступиће око 400 извођача из шест земаља - Србије, Бугарске, Грчке, Словачке, Панаме и БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана