Почеле припреме домаћинстава за сезону гријања: Чист димњак и квалитетан огрев гаранција топлог дома

Јасмина Салопек
Почеле припреме домаћинстава за сезону гријања: Чист димњак и квалитетан огрев гаранција топлог дома

Иако су ових дана температуре у порасту, грађани се увелико спремају за сезону гријања, а основни услов за топао дом током зиме је квалитетан огрев и чист димњак, због чега оџачарима увелико звоне телефони.

Љето на измаку традиционално означава и почетак сезоне куповине огрева за предстојећу зиму, али и припреме домаћинства за хладне дане.

Дугогодишњи димњачар Златко Ратковић из Бањалуке рекао је за “Глас Српске” да се посао већ захуктава, али да га још више позива очекује у септембру и октобру.

- Грађанима савјетујем да на вријеме мисле о димњацима да би избјегли гужве. Успијевам да одговорим на све позиве и очистим оџаке, али наш највећи проблем је што све радимо у посљедњи час. Људи се тога сјете кад захлади - рекао је Ратковић.

Према његовим ријечима, нередовним одржавањем димњака може доћи до запаљења, али и до много већих посљедица.

- Димњаке би требало чистити током љета, а постоје и ријетки грађани који нас позову одмах по завршетку сезоне и то заврше на вријеме. Када почне ложење најважније је да су димњаци чисти, али и да су дрва сува да би шпорети и котлови могли гријати како треба - појаснио је Ратковић.

Према прописима, прича овај оџачар, димњаке би требало чистити једном годишње, али уколико су двије или три пећи на једном оџаку, препоручује се чишћење и два пута годишње.

- Све мање је оних који се још грију на дрва. Доста људи је прешло на пелет, али пошто је и он скуп, прелазе и на електричне пећи јер су, прије свега, јефтиније, али и не загађују ваздух - навео је Ратковић.

Иако воли овај посао, каже да је свјестан да је у опасности сваки пут када се пење на кровове.

- Сваке године кровови су старији и брзо пропадају због временских услова. Прошле године сам пао када сам се попео на кров чији цријеп је био дотрајао. Била је то висина од пет и по метара, али добро се завршило - прича Ратковић који истиче да се висине не боји, јер се пењао и на објекте високе и до 30 метара.

Чишћење димњака на кућама наплаћује од 20 до 30 КМ, док је цијена за оне веће на зградама 40 марака.

Из Привредног друштва “Пламен”, које пружа услуге чишћења димњака, казали су за “Глас Српске” да је чист димњак сигурност да ће просторија бити топлија, али и да ће то спријечити избијање пожара.

- Усљед нечишћења долази до конденза и стварања катрана, због чега се сужава проток димног канала – поручили су из “Пламена”.

Цијене њихових услуга су у посљедње двије године порасле па је тако чишћење димњака који се редовно одржава 40 КМ, а оних веома зачепљених и до 100 КМ.

Казне

У Одјељењу за инспекцијске послове у Градској управи рекли су за “Глас Српске” да комунална полиција контролише примјену Одлуке о димњачарској дјелатности у оквиру, како редовних активности тако и по пријавама грађана.

- Приоритети у контролама пред сезону гријања су јавне установе у којима борави више лица, а то су школе, вртићи, предузећа и друге организације. У протеклом периоду извршено је укупно 36 комунално-инспекцијских надзора у вези са чишћењем димњака - рекли су из овог одјељења.

Додају да наведена одлука прописује и казне за нечишћење димњака.

- Казне за правно лице су у распону од 500 до 7.000 КМ, за одговорно лице у правном субјекту од 200 до 1.800 КМ. Казне за предузетнике су од 200 до 1.000 КМ, док су за физичко лице у распону од 100 до 600 КМ - појаснили су у одјељењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана