Почела трка за упис 410 дјеце у вртиће

Катарина Шапоња
Почела трка за упис 410 дјеце у вртиће

БАЊАЛУКА - Центар за предшколско васпитање и образовање расписао је конкурс за упис 410 малишана.

Како су појаснили из Центра, у цјелодневни боравак биће уписано 400 дјеце старости од једне године до поласка у школу, док ће десеторо малишана, који имају од три до шест година, бити уписано у полудневни боравак.

Конкурс за упис у бањалучке вртиће је отворен јуче и трајаће до 22. јула, а за то вријеме од документације је потребно доставити пријаву на конкурс, потврду о запослењу оба родитеља те родни лист дјетета.

Према ријечима директора Центра за предшколско васпитање и образовање Петра Јокановића, бодовање се врши при захтјеву за упис дјетета у вртић, независно од конкурса, те за сваки мјесец чекања до конкурса остварује се по један бод.

- На те бодове додаје се десет бодова по запосленом родитељу, а могу се остварити и погодности због неких других критеријума као што су националне мањине и породице са троје и више дјеце - појаснио је Јокановић и додао како треба да неким документом то и потврде да би остварили додатних пет бодова.

Како каже, уколико у породици постоји неко теже обољење међу њеним ужим члановима, онда уз документацију којом ће то поткријепити остварују додатних десет бодова, те уколико је неко самохрани родитељ, потребно је рјешење Центра за социјални рад како би стекли 15 додатних бодова.

- Имамо и погодности за вишечлане породице поред бодовања, па су тако они који имају четворо или више дјеце трајно ослобођени плаћања вртића, а уколико у породици са троје дјеце сва похађају вртић, онда је за прво дијете потребно платити 115 КМ, за друго 99 КМ, а треће је ослобођено плаћања - рекао је Јокановић.

Истиче да мјесечне цијене за сву осталу дјецу за сада остају исте, јер не постоји тренутно најава из Градске управе да ће доћи до корекција, а и капацитет остаје исти.

- Што се тиче радног кадра, имамо га довољно, јер се 410 дјеце исписало из вртића због поласка у школу, па су се самим тим та мјеста отворила за нове кандидате - истакао је Јокановић и додао да су вртићи на које родитељи најдуже чекају “Колибри” у насељу Лазарево, “Невен” на Обилићеву, те “Радост” на Кочићевом вијенцу.

Бањалучанин који већ годину чека да кћерку упише у један од јавних вртића, Бране Бабић, казао је да овај пут има више наде да ће се то и остварити.

- С обзиром на то да сам за годину дана чекања остварио доста бодова, а такође и на основу инвалидитета стеченог у рату, као и тога што сам прошле године одбијен, сматрам да би ове године требало да успијем кћерки обезбиједити мјесто у јавном вртићу - рекао је Бабић и додао да би то била олакшица за његов кућни буџет.

Годишњи одмор

Јавни вртићи одлазе на колективни годишњи одмор који ће бити од 15. до 26. јула, а током тог периода цијена боравка биће умањена за 30 одсто.

Петар Јокановић је истакао да, ако родитељи одмор планирају у неком другом периоду, те ако дијете тада не буде ишло у вртић дуже од 10 радних дана, цијена се такође смањује за исти постотак.

- У складу са уговором који смо потписали, родитељи имају право на остваривање попуста при коришћењу годишњег одмора - казао је Јокановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана