Станивуковић о новом режиму саобраћаја, грађане позвао на опрез

ГС
Foto: Град Бањалука

БАЊАЛУКА - Радови на успостављању новог режима једносмјерног саобраћаја у центру града, који ће у функцији бити од понедјељка, 4. новембра су у току, а градоначелник Драшко Станивуковић рекао је да ће нови режим у потпуности заживјети када буде завршена највећа кружна раскрсница код зграде „Екватора“.

Градоначелник је, због увођења новог режима саобраћаја, упутио молбу свим суграђанима и возачима да од понедјељка за додатни опрез и пажњу.

-Свима нам је потребно да стекнемо нове навике. Деценијама је у овом дијелу града био двосмјерни саобраћај, а сада добијамо нешто потпуно другачије те је потребно да возимо нешто опрезније. Уз подршку припадника МУП Републике Српске који ће усмјеравати саобраћај, али и едуковати учеснике у саобраћају потребно је да у стицању нове саобраћајне навике учествујемо сви и помогнемо овом пројекту да заживи – нагласио је он приликом обиласка радова.

Градоначелник је додао да ће у центру града бити постављени нови семафори, који ће у значајној мјери допринијети бољем протоку саобраћаја.

-Уграђујемо и паметне семафоре, један смо поставили према Универзитетском клиничком центру Републике Српске за лакши пролазак возила хитне помоћи и ватрогасних возила. Нови семафори у центру града опремљени су камерама које ће детектовати гужве и у складу с тим адаптивно регулисати саобраћај – појаснио је Станивуковић.

-Сигуран сам да ће овај велики пројекат донијети Бањалуци бројне бенефите у саобраћајном смислу. Ово је велики искорак јер Бањалуку видимо као велики град. Све радове на увођењу једносмјерног саобраћаја завршићемо до недјеље, а већ од понедјељка ово би требало да буде једна нова и једна боља Бањалука – поручио је градоначелник током обиласка радова.

Додао да је рађено више студија у вези са овим пројектом вриједном око два милиона КМ, те да су консултовани стручни људи из земље и региона.

-Улица краља Петра I Карађорђевића, као жила куцавица града, ће увођењем једносмјерног саобраћаја добити свој пуни капацитет и биће максимално искориштена што ће растеретити друге улице и допринијети бољем протоку саобраћаја. Овим концептом саобраћајне револуције – најдуже једносмјерне улице са бициклистичким стазама, те одвојеном траком за јавни превоз сви су на добитку, јер и таксисти, возачи и бициклисти и пјешаци добијају више. Иако је наш план био да све буде завршено и раније, радови су, због политичких опструкција, пролонгирани, што је пролонгирало и саобраћајне гужве на овој локацији – истакао је Станивуковић.

У име Одјељења за саобраћај и путеве Миленко Џевер истакао је да се овог викенда активно ради на имплементацији нових саобраћајних мјера, којим ће бити успостављен нови једносмјерни режим саобраћаја.

-Нови режим биће у функцији већ од понедјељка, а упоредо с тим ми настављамо са активностима прилагођавања и усклађивања саобраћаја и семафорских уређаја на осталим раскрсницама. Осим тога биће обиљежена и два нова аутобуска стајалишта у Видовданској улици и то једно код Парка „Петар Кочић“ и друго у близини Скупштине преко пута Паскулине циглане– казао је он, те додао да је јавност већ информисана о измјенама траса градских и приградских линија.

Бицикли и јавни догађаји

Осврнувши се на опредјељење Града да промовише алтернативне видове превоза, градоначелник је најавио да ће до краја године Бањалука добити и електричне бицикле са 27 нових стајалишта.

-Наш план је да главну градску саобраћајницу више не затварамо за саобраћај, те да све велике јавне догађаје од сада правимо у Гајевој улици или на новом тргу код Спортског комплекса, јер желимо да на други начин развијамо наш град. Ово ће бити једна нова савремена Бањалука – закључио је он.

Повезани текстови:

Бањалучане тек чека саобраћајни колапс: Нико не зна како ће возити кроз центар

Због увођења једносмјерног саобраћаја измјена превоза, погледајте мапу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана