Почела сезона припремања зимнице: Не жале труда и пара за ајвар

Тамара Бубњевић
Почела сезона припремања зимнице: Не жале труда и пара за ајвар

Сезона припреме зимнице куца на врата, а домаћице брижљиво бирају сваку паприку “рогу” како би и ове зиме имале укусан ајвар. Зато је јуче Нова пијаца врвила од купаца.

- Још увијек нисам купила паприке за ајвар који планирам да правим, али планирам, јер то радим у септембру сваке године. Цијене паприка, патлиџана. бијелог лука од којих припремам укусни намаз варирају и веће су скоро дупло него лани, а с обзиром на платежну моћ тражим најповољнији однос квалитета и цијена. Уље је поскупјело, а  цијена сирђета који иде у ајвар је једино остала  на нивоу прошлогодишњих. Нема сумње да ће поред труда и рада, зимница утицати и на кућни буџет, али  нећу жалити ни за чим ако добијем квалитетан ајвар. Домаће је, што би наш народ рекао,  најбоље - рекла је домаћица Даница Савановић са Петрићевца.

На штандовима купци могу изабрати најбољу опцију за себе, бирају да ли ће паприке купити у врећама, гајбама или картонима.

Дугогодишња продавачица поврћа, која није жељела да јој објавимо име, објаснила је да се не може жалити на продају, али да је промет “осредњи” и да чекају средину септембра, јер тада суграђани највише купују.

- Посљедње четири године се бавим продајом поврћа на пијаци. Купци су већ почели куповати поврће за зимницу. Морам признати да корона није имала никакав утицај на продају - рекла је она за “Глас Српске”.

Објаснила је да је оно што утиче на промет и цијене количина робе на тржишту.

- Ових дана промет варира из дана у дан. Један дан када је робе превише све буде јефтино, а некада када фали робе буде све скупље - испричала је она.

Додала је да се ово најбоље може видјети по куповини паприке.

- Цијена паприке роге варира и зависи од тога да ли је увезена из Македоније, са југа Србије и других земаља или је домаћа. Купци бирају најчешће врећице, које плате од пет до шест КМ, али зна се десити да цијена врећице  буде и четири КМ, килограм је око двије КМ – закључила је продавачица.

По неким рецептима за добар ајвар често иду и фефероне, а грађани их могу пронаћи у врећицама од 1,5 килограм по цијени од шест КМ.

Жуте паприке могуће је купити и ове године у картону и он кошта од 16 до 17 КМ, зависно од тежине. Цијена патлиџана је на свим штандовима између марку и марку и по по килограму.

Резервна опција

За оне који неће правити домаћу зимницу и у маркетима је богата понуда. Готови ајвари у маркетима варирају од пет до девет КМ, а тегла од килограма киселих краставца може се купити за три КМ. Ту је могуће купити и нове теглице за паковање ајвара или флаше за домаћи парадајз сос.

- Ми имамо добру прехрамбену индустрију, али то је за мене увијек друга односно резервна опција – рекла је Тешићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана