Почела реконструкција раскрснице на западном транзиту

Данијела Стоканић
Почела реконструкција раскрснице на западном транзиту

Бањалука - Путари од јуче измјештају пјешачке прелазе са кружног тока на западном транзиту, односно на раскрсници за насеље Лауш.

Постојећи прелази су били преблизу овој важној саобраћајној жили куцавици, а тиме је била угрожена безбједност пјешака.

Како су објаснили у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја, за ове радове које изводи предузеће "МГ минд" из Мркоњић Града, из градског буџета издвојено је 25.000 марака.

- Планирано је да измјештање пјешачких прелаза буде завршено у наредних 30 дана. Циљ ових активности је да буду смањене гужве на кружном току, али повећана безбједност пјешака - рекли су у овом одјељењу.

Додали су да ће прелази са све четири стране бити помјерени уназад.

- Тако ће, прије пјешачког прелаза, више аутомобила моћи да се заустави приликом изласка из кружног тока, а да при томе не утичу на одвијање саобраћаја у кружном току - нагласили су у овом одјељењу.

Грађани, који свакодневно користе ову дионицу пута, нису крили задовољство због измјештања пјешачких прелаза код кружног тока.

- Како бих пустио неког да прође, када станем пола аутомобила стоји усред кружног тока, чиме је угрожена како моја, тако и безбједност пјешака - рекао је возач Дејан Човичковић.

Мјештанка насеља Лауш Исидора Лукић истиче да свакодневно пролази возилом на кружном току код "Енергомонта".

- Чим се појаве пјешаци на прелазу, направи се застој и гужва, али ни многи возачи не знају правила скретања на кружном току, што ствара хаос - казала је Лукићева.

У Удружењу за безбједност саобраћаја су поздравили намјере Градске управе да на овај начин буде повећана безбједност пјешака на поменутом пјешачком прелазу.

- Одраније су постојале одређене примједбе на близину пјешачких прелаза кружном току и ми смо прије самог пуштања у функцију поменуте раскрснице упозоравали на тај проблем - објаснио је предсједник Удружења Миленко Јаћимовић.

Додао је да се иза возила, које возач заустави како би пропустио пјешака, направи колона, односно иза њега стане друго возило, које фактички блокира једну саобраћајну траку, а одмах иза њега треће блокира другу траку и настаје прави колапс.

- Институције које газдују путевима и улицама у граду треба да приликом пројектовања кружних токова посебну пажњу обрате на удаљеност пјешачких прелаза, како касније не би дошло до непотребног улагања - поручио је Јаћимовић.

Старчевица

Према ријечима Миленка Јаћимовића, у граду има још неколико кружних токова гдје су пјешачки прелази преблизу раскрсницама.

- Рецимо, ништа боља ситуација није ни у улици Мајке Југовића у насељу Старчевица - рекао је Јаћимовића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана