Почела реализација пројекта “Чиста енергија у јавним институцијама”: Школе добијају нове котловнице

Катарина Шапоња
Foto: Градска управа

БАЊАЛУКА - Основна школа “Ђура Јакшић” и Пољопривредна школа добиће нове котловнице које ће бити изграђене у оквиру пројекта “Чиста енергија у јавним институцијама”.

Директор ОШ “Ђура Јакшић” Дарко Томић је истакао да ће пећ на чврсто гориво бити замијењена са пећи на пелет која ће бити аутоматизована.

- Сам пелет ће долазити у великим врећама, а спремник ће бити такав да се седам дана може гријати, а да се за то вријеме не мора сипати додатан пелет - појаснио је Томић.

Како каже, долази и до промјене гријних тијела у школи која су била у веома лошем стању, а треба да посједују и термостатик па ће се температура у читавој школи моћи изједначити.
- Ми смо и до сада имали добро гријање, али није било равномјерно, а сада ће доћи до уштеде енергије те ће бити оптимална температура за рад и за учење дјеце - истакао је Томић и додао да школа никада сама финансијски не би могла да изнесе овај пројекат, а након 40 година замјена радијатора је дошла у право вријеме.

Ријеч је о донацији Амбасаде Чешке Републике у БиХ, док се пројекат реализује са Чешком развојном агенцијом, чијим је представницима градоначелник исказао захвалност што су дио једног оваквог пројекта који је од великог значаја - не само за ову школу, него и за цијели град.

- Радови на гријању ће се радити у овој и у Пољопривредној школи, а акценат је на заштити животне средине. Наиме, заштита животне средине је једна од најважнијих агенди Бањалуке, зато и градимо паркове, бавимо се алтернативним начинима превоза и слично. Посао у школи “Ђура Јакшић” је заиста значајан, а извођачи радова ће се потрудити да то буде готово до друге половине септембра, пред почетак сезоне гријања - рекао је Станивуковић.

Захвалио је представницима Чешке амбасаде и Чешке развојне агенције, који су својом донацијом у износу од више од 1,5 милиона марака омогућили реализацију овог значајног пројекта.

Директор предузећа “Гријање инвест” Љубиша Танић истакао је даје увјерен да ће школа “Ђура Јакшић” спремно дочекати нову сезону гријања, на радост свих наставника, ђака, али и њихових родитеља.

- Након скоро годину дана активности на припреми пројектне документације и детаљној контроли те документације са градом, након завршетка школске године приступили смо самој реализацији извођења радова - рекао је Танић.

Како каже, прије неколико дана извршили су демонтажу опреме у котловници, старе котлове који су користили нееколошки енергент угаљ су демонтирали, као и дотрајале радијаторе. 

- Тренутно вршимо монтажу нових вентила и радијатора, а наручена је и кључна опрема те се надамо да ћемо радове унутар школе завршити за вријеме трајања распуста и да ћемо дочекати спремно нову сезону гријања у овој школи - казао је Танић.

Пројекат

Директор компаније “Кастен” Јиржи Буреш поручио је како је задовољан јер се овакав пројекат реализује у Бањалуци.

- Срећан сам што са нашим локалним партнером “Гријањем инвест” и овим градом, уз финансијску подршку Чешке развојне агенције, имамо прилику да радимо на обнови гријаних капацитета двије школе у овом граду - истакао је Буреш и додао да су се први пут овдје састали прије годину дана те се нада да ће у септембру све бити спремно за комфорно гријање у овим школама, уз коришћење обновљивих извора енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана