Почела обука из области прехоспиталног збрињавања траума

Срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА - У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске у Бањалуци почела је четвородневна едукација из области прехоспиталног збрињавања траума пацијената (ПХТЛС) и заустављања крварења која је намијењена љекарима и медицинским техничарима.

Едукацију предводи Едвардо Гатика, главни заступник за ове области у име Националне асоцијације медицинских радника, који ће у наредном периоду формирати и едукативни центар у Републици Српској.

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић истакао је да ова здравствена установа наставља са праксом довођења еминентних стручњака из цијелог свијета како би радили на усавршавању домаћег кадра.

"Данас обучавамо наше здравствене раднике, а имамо план да даље радимо на едукцији здравственог особља из здравствених установа широм Српске и региона", рекао је Ђајић новинарима у Бањалуци.

Едвардо Гатика је изразио задовољство што у УКЦ-у спроводи кампању чији је коначни циљ спасавање људских живота. "Овдје радим са изванредним тимом.

Овај програм је првенствено намијењен медицинским професионалцима, а касније и свим грађанима широм земље који ће сигурно резултирати великим бројем спасених живота", нагласио је Гатика.

Гатика је навео да је ово почетак велике кампање која ће бити реализована у БиХ, а чији је циљ то да потребно знање за прехоспитално збрињавање пацијената и заустављање крварења буде пренесено сваком грађанину како би знао да реагује и да помогне унесрећеном.

Организатор едукације је Ресусцитациони савјет Републике Српске, чије је представник Биљана Ћургуз истакла да је ово историјски тренутак за УКЦ, зато што почиње сарадња са организацијама чији су курсеви признати у цијелом свијету.

"Оно што ће се дешавати ова четири дана је курс заустављања крварења и курс за прехоспитално збрињавање пацијената. То је веома битно за примарни и секундарни ниво збрињавања, веома је битно за медицинске и немедицинске раднике, јер ће побољшати квалитет збрињавања наших пацијената", објаснила је она.

Ћургуз је навела да су се едукацији одазвали и здравствени радници широм Републике Српске, односно колеге из болнице Бијељина, те домова здравља Мркоњић Град, Бањалука, Теслић, Бијељина, Нови Град и Костајница. "Након ове обуке, имаћемо широку палету професионалаца који ће моћи да дијеле знање даље", додала је Ћургуз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана