Почела обнова љетне позорнице тврђаве Кастел

Сања Амиџић фото: А. Чавић
Почела обнова љетне позорнице тврђаве Кастел

Бањалука - Радници предузећа “Кото” из Београда уклањају урушене зидине љетне позорнице тврђаве Кастел, чиме је и званично почела реконструкција друге цјелине овог културно-историјског споменика.

Градилиште на Кастелу јуче је обишла делегација града Бањалука са градоначелником Слободаном Гаврановићем на челу.

Руководилац градилишта Зоран Миладиновић је рекао да ће друга фаза почети од понедјељка и обухватити санацију бедема од сјеверне капије до куле која је недавно изгорјела, као и санацију унутрашњих и спољних зидина.

- Планирано је да радови буду завршени до 11. марта идуће године, али ако буде неких пролонгирања, ми ћемо се трудити да они буду завршени до зиме 2016. године - казао је Миладиновић.

Додао је да су представници фирме обишли тврђаву Кастел прије него што су се пријавили на тендер, тако да су упознати са чињеницом да их очекује огроман посао, јер је дио тврђаве који треба да буде саниран у веома лошем стању.

Дио средства за другу фазу од милион евра обезбијеђен је из ИПА фондова Европске уније.

Представници Градске управе изјавили су јуче да је град у обнову девете и друге цјелине Кастела уложио око два милиона марака.

Град је обезбиједио сву потребну техничку документацију, изграђена је трафо-станица, а у плану је и изградња вреловода до Камене куће.

Представник Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске Милијана Окиљ рекла је да је тврђава Кастел мјесто оснивања града и окосница његовог урбаног развоја.

- Годинама се тражио начин да се крене у санацију овог значајног културно-историјског здања за Бањалуку и путем међународног конкурса добијен је новац, тако да је прва фаза обнове почела прије двије године - казала је Окиљева.

У прву фазу реконструкције Кастела уложено је 2,5 милиона евра, од чега је милион евра утрошен за реконструкцију Камене куће. Реконструкција је обухватила и Кулу пет, један дио бедема, затим комплетну санацију капије са сјеверне стране те спољно и унутрашње опремање највећег дијела тврђаве.

Манифестације

Градилиште на тврђави Кастел обишао је и градоначелник Слободан Гаврановић, који је рекао да ће се због радова на Кастелу одржавање манифестација преселити на другу локацију у граду.

- О тој теми разговараћу данас са ректором Универзитета у Бањалуци Станком Станићем, да се манифестације које су до сада биле организоване на Кастелу преселе у Кампус, док радови не буду окончани - казао је Гаврановић.

 

Прва фаза

Реконструисана Камена кућа

Обновљена Кула пет и дио бедема

Санирана капија са сјеверне стране

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана