Почела кампања "Мислиш ли гдје паркираш?"

Срна
Почела кампања "Мислиш ли гдје паркираш?"

БАЊАЛУКА - Удружење жртава саобраћајних незгода "Степ" данас је у Бањалуци покренуло кампању "Мислиш ли гдје паркираш?" с циљем подизања свијести о проблему злоупотребе означених паркинг-мјеста намијењених лицима са инвалидитетом, као и несавјесног паркирања којим се онемогућава слободно кретање особа у инвалидским колицима.

Из овог удружења позвали су и грађане да до 1. септембра фотографишу такве случајеве, те да фотографије доставе посредством "Фејсбук" странице и "Инстаграм" профила Удружења.

У оквиру медијског дијела кампање Удружење "Степ" представило је два видео-спота којима се настоји указати на свакодневне ситуације са којима се сусрећу лица са инвалидитетом, саопштено је из овог удружења.

Реализацијом пројекта планирано је да у наредних мјесец дана буде појачана контрола неодговорних возача који не посједују валидну паркинг-карту - такозвани знак приступачности, а заузимају паркинг -мјеста предвиђена за лица са инвалидитетом.

Чланови Удружења "Степ" анализираће кориштење ових паркинг-мјеста у Бањалуци, те ће особа са инвалидитетом анкетирати возаче који одузимају могућност паркирања лицима за која су намијењена означена паркинг-мјеста, као и возаче који онемогућавају слободно кретање корисницима инвалидских колица.

Овом приликом неодговорним возачима биће уручени информативни леци са слоганом кампање "Мислиш ли гдје паркираш?", који указују и на висину казни које су предвиђене за овај вид прекршаја.

Циљ пројекта је и истраживање о злоупотребама кориштења знака приступачности, затим кориштење фалсификованих и неодговарајућих ознака, али и информисање корисника о законском начину издавања знака приступачности.

Надлежним службама ће по завршетку пројекта бити представљни прикупљени подаци који ће омогућити квалитетнију контролу и санкционисање, указати на могућност за промјену законске регулативе у овој области, те детектовати локације на којима је потребно поставити додатна паркинг мјеста за лица са инвалидитетом.

Пројекат "Мислиш ли гдје паркираш?" одабран је посредством јавног позива за суфинансирање пројеката удружења грађана из буџета града за ову годину у области "Обезбјеђивање услова у заједници за самосталан живот особа са инвалидитетом".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана