По тетоважу иду и у осмој деценији

 Јана Кезић
По тетоважу иду и у осмој деценији

БАЊАЛУКА - Старомодно схватање да је осликавање тијела намијењено само за војнике или проблематичне момке ствар је далеке прошлости, јер је овај вид умјетности међу грађанима све популарнија, због чега су и салони за тетовирања у Бањалуци, без обзира на нешто више цијене, свакодневно пуни.

Према ријечима тату мајстора, тетовирање је постало својеврсна умјетност за коју је осим талента потребно много труда, али и учења. Потврдили су то и у салону за тетовирање “Рембрандт”, гдје истичу да је тетовирање популарније него икада.

- Људи су постали мало отворенији према тим стварима и то више не спада у табу теме. Занимљиво је да се све више жена и дјевојака одлучује за тетовирање, јер је раније био случај да се на тетоважу одлучују претежно мушкарци - рекао је тату умјетник Александар Грабовица.

На осликавање тијела се, како каже, одлучују и људи средњег, али и старијег животног доба. Тату мајстори истичу да имају много посјета педесетогодишњака, који долазе по тетоважу као рођендански поклон.

- Дијапазон клијената је веома широк па се тако на тетовирање одлучују они од најнижег сталежа до најугледнијих људи из друштва - рекао је Грабовица. Цијену тетоваже, објашњава, осим величине, одређује квалитет рада тату мајстора и максимално могу ићи до 800 марака.

Да се тетовирању придаје већи значај него прије сагласни су и у једном од салона - “Western Saloon Tattoo Studio”.

- У посљедњих неколико година тетовирање је подигнуто на виши ниво, а томе свједочи и чињеница да код нас у студију сваки дан ураде бар једну тетоважу - рекли су у овом студију. Истакли су да се већина тетоважа ради са неком посветом, а ријетки су клијенти који дођу да ураде било шта.

- Правила нема, ради се од иницијала па до великих слика попут портрета људи и животиња, цијена зависи од тога шта тачно треба да буде тетовирано - поручили су из овог салона.

Додали су да су цијене мало веће у односу на прошлу годину, због свих поскупљења.

- Најчешће се тетовирају особе између 20 и 40 година, од чега је најмлађа имала 15, а најстарија 75 година. Осим тога много нас посјећују и странци, јер је тетовирање овдје доста јефтиније - казали су у овом студију.

Да тетоваже нису само класични украс сагласна је и умјетница Николина Шкорић, (на Инстаграму “nikolinatattoo.art”), која каже да тетоваже у многим културама означавају припадност.

- Људи се тетовирају из разних разлога, од вјерских, ритуалних, здравствених па наравно и естетских. Грађани се одлучују за тетовирање разних мотива, али посебно се издвајају лавови, римски мотиви и анђели - рекла је Шкорићева. Истакла је да су цијене остале исте те нагласила да странци долазе веома често по своју тетоважу.

- Нема животног доба за тетоважу, то волиш или не, али можемо рећи да се за њих одлучују са неких 18 година, а знам и бакицу која је по своју тетоважу дошла и са 65 година - рекла је Шкорићева.

Нуспојаве

Тетовирање као процес забадања игле у кожу с уносом пигмента само по себи већ је врста напада на организам те при тетовирањима у којима нису задовољени сви санитетски услови може доћи до појаве различитих болести, попут тетануса, ХИВ-а, хепатитиса, херпеса и других инфекција. Тетоваже је немогуће или веома тешко уклонити, а при одстрањивању остају видљиви ожиљци на кожи па се чешће прибјегава прикривању тетоважа неком новом тетоважом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана